Schwanburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slot Schwanburg
Schwanburg (2008)
Locatie Nals, Italië
Coördinaten 46° 32′ NB, 11° 12′ OL
Algemeen
Eigenaar Familie Carli
Huidige functie woning/boerderij/wijnmakerij
Gebouwd in 1286
Gebouwd door Heren Von Boymont-Payersberg
Monumentale status 16193
Gebeurtenissen brand in 1600
Kaart
Schwanburg (Italië)
Schwanburg

De Schwanburg (Duits: Schwanburg, Italiaans: Castel del Cigno) (letterlijk vertaald: Kasteel van de Zwaan) is een middeleeuws kasteel gelegen in het Zuid-Tiroolse Nals (Italië), nabij Bozen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Schwanburg werd voor het eerst vermeld in 1286, als Haus in der Gaul. In de zestiende eeuw werd het slot gerenoveerd en verbouwd in de Renaissance-stijl. De oorspronkelijke eigenaren van de Schwanburg waren de Heren Von Boymont-Payersberg, die eerder ook eigenaar waren geworden van de Burcht Payrsberg. Vervolgens kwam Schwanburg in handen van de Heren Von Trapp. Later werd de familie Thaler uit Nals eigenaar, die het kasteel naliet aan hun neef Rudolf Carli. Nakomelingen van Carli zijn vandaag de dag nog steeds eigenaar van het kasteel, de boerderij en de wijnmakerij.[1]

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Op slot Schwanenburg is tegenwoordig de oudste particuliere wijnmakerij van Zuid-Tirol gevestigd. Het kasteel doet dienst als een administratiegebouw.

De Schwanburg is niet te bezichtigen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een zwaan en stier sieren het wapen van de gemeente Nals, afgeleid van het wapen van de Schwanburg, waarop beide dieren ook voorkomen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Schwanburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.