Schweiberg (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Schweiberg (gehucht))
Schweiberg
Sjweeberig
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Schweiberg (Limburg)
Schweiberg
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Gulpen-Wittem Gulpen-Wittem
Coördinaten 50° 47′ NB, 5° 54′ OL
Algemeen
Inwoners
(2002)
110
Woonplaats (BAG) Mechelen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schweiberg (Limburgs: Sjweeberig) is een buurtschap van Mechelen in de Nederlandse gemeente Gulpen-Wittem in het Heuvelland. Oude namen zijn Scheveyberch (16e eeuw), Schaweyberg (17e eeuw) en Schweijsberg (19e eeuw). Anno 2002 woonden er 110 inwoners in Schweiberg. Op de Schweiberg liggen vier hotels. Het gehucht kent een hoeve uit 1743, de Schweibergerhof. Schweiberg en Höfke zijn een beschermd dorpsgezicht met een oostelijk en een westelijk deel.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Schweiberg ligt ten aan de Schweibergerweg tussen Kosberg in het zuidwesten en Höfke in het noordoosten. Op ongeveer een kilometer zuidelijker ligt het dorpje Epen en ongeveer een kilometer ten noordoosten ligt het dorp Mechelen.

Schweiberg ligt op een helling (Schweiberg) en heuvelrug vanuit het noordoosten oploopt richting het zuidwesten. Aan de noordzijde van de heuvelrug ligt het beekdal van de Landeus waarin de buurtschappen Bissen en Dal gelegen zijn. Aan de zuidzijde van de heuvelrug ligt het dal van de Nutbron. Beide beken stromen in het oosten uit in de Geul in het Geuldal.

Ten noordwesten van de plaats ligt het Schweibergerbos en ten westen het Kruisbos, beide bossen op het Plateau van Crapoel.

A genne Busch[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Schweiberg is het buurt gemeenschap "A genne Busch" gevestigd. De lokale bewoners ondernemen jaarlijkse evenementen als wandeltochten, barbecues, maar ook het opbouwen van de kerststal op de Schweiberg nemen zij voor hun rekening.

Anno 2009 zijn er ongeveer 60 huishoudens lid van de buurt vereniging.

Vakwerkgebouwen in Schweiberg[bewerken | brontekst bewerken]

In Schweiberg staan dertien vakwerkboerderijen en -huizen die een rijksmonument zijn.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Schweiberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.