Scientia potentia est

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Francis Bacon

Scientia Potentia Est is een uitspraak in het Latijn van Francis Bacon (1597). De zin betekent in het Nederlands 'Kennis is macht'. Hiermee stelde Bacon dat kennis en/of scholing één van de belangrijkste dingen is in het leven. Het hebben en delen van kennis is de basis voor het verbeteren van iemands reputatie en invloed en daarmee zijn macht.

Trivia[bewerken]

  • De Nederlandse Piratenpartij gebruikte de zin als deel van hun campagne bij de parlementsverkiezingen van 9 juni 2010. Haar leus luidde: 'Kennis is macht - Francis Bacon, 1597 - Geef ons onze kennis terug - Piratenpartij, 2010'.
  • In het spelprogramma Wie is de Mol? (2010) zei Kim Pieters 'Kennis is macht', als verwijzing naar de eerste drie letters van ieder woord: Kim. Hierdoor konden oplettende kijkers weten dat ze de mol was.
  • Men heeft het citaat echter nooit in Francis Bacon zijn Engelse noch in zijn Latijnse werken teruggevonden. Deze zin is nochtans wel teruggevonden in Thomas Hobbes' werk De Homine, cap. x (1658): "Scientia potentia est, sed parva; quia scientia egregia rara est, nec proinde apparens nisi paucissimis, et in paucis rebus. Scientiae enim ea natura est, ut esse intelligi non post, nisi ab illis qui sunt scientia praediti."
  • "Knowledge is power" of te wel "kennis is macht " is de quote van huize Baelish in de serie Game of Thrones.
  • De naam van de cloud-software Scienta is gebaseerd op de uitspraak van Francis Bacon.

Referenties[bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.