Scintillatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Scintillatie ("lichtflits") is een begrip in verschillende wetenschappen, dat refereert aan bijzonder effecten die ontstaan rond de afbuiging, reflectie of refractie van licht.

Atmosferische scintillatie[bewerken]

Scintillatie in de astronomie (ook bekend als atmosferische scintillatie) is het fonkelen van de sterren dat wordt veroorzaakt door instabiliteit van de dampkring van de Aarde (seeing).

Luchtdeeltjes zijn constant in beweging door temperatuurverschillen. Hierdoor lijkt op een warme dag bijvoorbeeld de horizon te trillen.

Als een ster lager staat, is de weg die zijn licht door de dampkring aflegt langer. Een ster die erg laag staat, lijkt daarom veel meer te trillen dan een ster die in het zenit staat. Doordat planeten niet puntvormig zijn, hebben zij een minder duidelijke scintillatie.

Stralingsscintillatie[bewerken]

In de elementaire natuurkunde is scintillatie de kenmerkende lichtflits die voorkomt als fluorescente stoffen gebombardeerd worden met een of andere straling.

Wanneer fluorescente stoffen bestraald worden met een of andere straling, nemen deze stoffen de stralingsdeeltjes op. De energie waarin de straling zo omgezet wordt, na verloop van tijd, weer uitgestraald als licht -- ditmaal met de golflengte die kenmerkend is voor de fluorescente stof (een langere golflengte dan die van de straling, die afhangt van de Stokes-verschuiving van de fluorescente stof). Het resultaat (zeker bij straling van een hogere intensiteit, waarbij de kans op botsing van straling en stof op een gegeven moment dus zeer hoog wordt) is een "lichtflits".

Dit effect wordt gebruikt bij een vorm van stralingsmeter die een scintillatiemeter genoemd wordt.

Radarscintillatie[bewerken]

Scintillatie bij radarinstallaties is het verschijnsel dat een op radar getoond object "in de rondte lijkt te springen". Dit wordt veroorzaakt door de verplaatsing en rotatie van het reflectievlak van objecten waar de radiostralen vanaf reflecteren. Dit kan veroorzaakt worden door beweging of draaiing van het object.

Scintillatie van radiogolven[bewerken]

Soms gebeurt het dat plaatselijk sterker geïoniseerde gedeelten in de ionosfeer radiogolven tijdelijk focuseren of defocuseren; hieruit resulteert een fading van het signaal van enkele dB's in zowel negatieve als positieve zin. Uiteraard heeft dit uitsluitend betrekking op radiogolven welke vanuit de ruimte de aarde bereiken zoals de signalen van ruimtesondes of de moonbouncesignalen van radioamateurs.

Externe link[bewerken]