Sciurognathi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sciurognathi
Voseekhoorn (Sciurus niger)
Voseekhoorn (Sciurus niger)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Informele groep/Onderorde
Sciurognathi
Tullberg, 1899
Sciurognathi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Sciurognathi is de verzamelnaam voor een groep knaagdieren, in veel indelingen beschouwd als een onderorde, waartoe onder andere de eekhoorns, bevers, muizen, ratten, hamsters en goffers behoren. De groep dient als contrast tegen Hystricognathi, de knaagdiergroep waartoe dieren als de cavia's en de stekelvarkens behoren. Bij de Sciurognathi zit de kaakspier vast aan een stuk van de kaak in lijn met de rest van de onderkaak, terwijl deze bij Hystricognathi iets naar binnen zit. Anders dan Hystricognathi wordt Sciurognathi beschouwd als een parafyletische groep. De goendi's bijvoorbeeld behoren op basis van de bouw van de onderkaak tot de Sciurognathi, maar zijn waarschijnlijk nauwer verwant aan de Hystricognathi.

Sciurognathe knaagdieren zijn over het algemeen kleine tot middelgrote knaagdieren (met uitzondering van de bevers, die tot de grootste knaagdiersoorten behoren). Het is met meer dan 1500 soorten de meest soortenrijke van de twee groepen (de Hystricognathi heeft iets meer dan 250 soorten) en de meest verbreide: de groep komt over nagenoeg de gehele wereld voor, met uitzondering van Antarctica.

Indeling[bewerken]

Sciurognathi wordt tegenwoordig als een parafyletische groep beschouwd en in drie groepen verdeeld op basis van de vorm en hechting van de kaakspieren: de hystricomorfe, myomorfe en sciuromorfe. Vier van de vijf tegenwoordig erkende onderordes zijn sciurognath, de Anomaluromorpha (stekelstaarteekhoorns en springhazen), Sciuromorpha (eekhoorns, stompstaarteekhoorns en slaapmuizen), Castorimorpha (bevers, goffers en wangzakmuizen) en Myomorpha (muizen, ratten, jerboa's, hamsters, woelmuizen, gerbils en verwanten). De vierde onderorde, Hystricomorpha, bevat een sciurognathe groep waartoe de kamvingers of goendi's behoren en hun naaste verwanten, waaronder de Diatomyidae. Alle andere hystricomorfe knaagdieren zijn hystricognath. Hieronder volgt een lijst van knaagdierenfamilies en hun plaats in de indeling die Wikipedia volgt.

Fotogalerij[bewerken]