Scott Glenn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theodore Scott Glenn
Scott Glenn in 2011 tijdens het Tribeca Film Festival
Algemene informatie
Geboren 26 januari
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(en) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Theodore Scott Glenn (Pittsburgh, 26 januari) is een Amerikaans acteur. Hij is vooral bekend door zijn rollen in Apocalypse Now, The Hunt for Red October, The Silence of the Lambs, Absolute Power, Urban Cowboy en The Right Stuff.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De eerst jaren[bewerken | brontekst bewerken]

Scott Glenn werd geboren als Theodore Scott Glenn in Pittsburgh, Pennsylvania. Hij was een ziekelijk kind en moest zelfs een jaar lang het bed houden. Hij herstelde na intensieve trainingen en ging uiteindelijk naar The College of William and Mary om Engels te studeren. Na zijn studie nam hij dienst bij de mariniers waar hij drie jaar bleef. Na zijn diensttijd werkte hij als verslaggever in Wisconsin en probeerde auteur te worden. Om te leren om goede dialogen te schrijven, nam hij lessen in acteren. In 1965 debuteerde hij op Broadway in The Impossible Years. Hij bleef doorstuderen bij George Morrison's acting class en speelde tegelijkertijd bij La MaMa Experimental Theatre Club productions. In 1967 trouwde hij met Carol Schwartz en nam het Joodse geloof aan. Zijn carrière als acteur kwam langzaam van de grond met kleine rollen in het theater en op televisie. Het was regisseur James Bridges die hem in 1970 liet debuteren in de film The Baby Maker.

Hollywood[bewerken | brontekst bewerken]

Glenn verhuisde met zijn gezin naar Los Angeles en speelde kleine rollen in films en tv-producties. Zijn carrière wilde maar niet vlotten, ondanks het feit dat hij werkte met de grote regisseurs Jonathan Demme en Robert Altman. Francis Ford Coppola gaf hem een kleine rol in Apocalypse Now (1979), maar een doorbraak bleef uit. Gefrustreerd verliet Glenn Hollywood en ging in het plaatsje Ketchum, Idaho werken als barman, jager en ranger. Hij bleef acteren maar alleen nog in lokale toneelproducties. In 1980 keerde hij terug naar de film en speelde de rol van Wes Hightower in Urban Cowboy, er volgde een serie rollen in films als Wild Geese II, Silverado (1985) en The Right Stuff. Hoewel hij meestal niet de hoofdrol kreeg, werden de rollen die hij speelde wel steeds groter. Begin jaren negentig stond hij op zijn hoogtepunt als acteur met rollen in kassuccessen als The Hunt for Red October (1990), The Silence of the Lambs (1991), Backdraft (1991) en The Player (1992). Hierna probeerde hij meer uitdagende rollen te krijgen in kleinere films als Reckless (1995), Edie and Pen (1997), Carla's Song, Courage Under Fire (1996), Absolute Power (1997) en Lesser Prophets (1997). Na de eeuwwisseling wisselde hij rollen in grote films af met arthouse-films.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]