Scouting in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg Portaal Scouting

Bijna alle Scoutinggroepen in Nederland zijn aangesloten bij Scouting Nederland. De vereniging ontstond op 6 september 1973 uit een fusie tussen de toenmalige verenigingen voor Padvinders, Verkenners, Padvindsters en Gidsen. De vereniging heeft haar Landelijk servicecentrum in Leusden. De activiteiten zijn verdeeld over landscouting, waterscouting, luchtscouting en ruiterscouts. Er is een speciale tak voor scouts met een beperking.

Scouting Nederland heeft zo'n 110.000 jeugdleden, 30.000 kaderleden en 5000 plusscouts, verdeeld over meer dan 1.100 Scoutinggroepen, en is daarmee de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Scouting Nederland staat open voor iedereen. Scouting Nederland is aangesloten bij de World Organization of the Scout Movement (WOSM) en de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

Europascouts en Gidsen Nederland heeft drie groepen in Den Haag en Tilburg en is aangesloten bij de Union internationale des guides et scouts d'Europe. Er is ten minste één onafhankelijke verkennersgroep; de Bospatrouille 74. En Nederland heeft jarenlang een of meerdere groepen gehad die aangesloten waren bij de Confédération Européenne de Scoutisme (CES). Homenetmen, een Armeense internationale sport- en Scoutingorganisatie, heeft een groep in Almelo.

Bonaire, Saba en Sint Eustatius[bewerken | brontekst bewerken]

Op Bonaire zijn 2 Scoutinggroepen aangesloten bij Scouting Antiano en 1 Gidsengroep bij de Padvindstersvereniging van de Nederlandse Antillen, op de beide andere eilanden zijn geen Scoutinggroepen aangesloten bij de WOSM en/of WAGGGS. Op Saba is wel de Sea Scouts Saba en op Sint Eustatius de Boys Brigade St. Eustatius, de Garfield Pathfinders Club, St. Eustatius en de Girls Brigade St. Eustatius actief.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Scouting voor jongens begon in Nederland in de zomer van 1910, toen in enkele steden de eerste scoutinggroepen ontstonden. Een jaar later startte scouting voor meisjes. Nederlandse scouts waren betrokken bij de oprichting van de World Organization of the Scout Movement in 1920 en bij de oprichting van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts in 1928.

Een Padvinder in het uniform van de "Nederlandsche Padvinders", ongeveer 1920

Op 7 januari 1911 werd de eerste nationale scoutingorganisatie opgericht, de Nederlandsche Padvinders Organisatie (NPO). Deze organisatie fuseerde op 11 december 1915 met de Nederlandsche Padvinders Bond (NPB) en ging verder onder de naam De Nederlands(ch)e Padvinders (NPV). In 1933 splitsten enkele scoutinggroepen zich af van de NPV om de Padvinders Vereeniging Nederland (PVN) te vormen, wegens een meningsverschil over de belofte. De moeilijkheid was dat jongens die geen god erkenden, toch moesten beloven "Hun Plicht te doen tegenover God en hun Land". Veel groepen die dit tot schijnheiligheid vonden leiden hebben zich toen afgescheiden. De verschillen waren bijna opgelost, mede door de World Scout Jamboree van 1937 in Nederland, toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Op 12 januari 1940 hadden de NPV en de PVN tot een fusie besloten. Na de Tweede Wereldoorlog is de PVN niet heropgericht. De rooms-katholieke verkenners hadden vanaf 1930 een eigen organisatie binnen de NPV, maar vlak na de World Scout Jamboree besluit de Nederlandse rooms-katholieke kerkleiding dat de katholieke jeugd niet onder leiding kan staan van een vereniging waarvan het bestuur niet geheel uit katholieken bestaat. Hierdoor splitsten de rooms-katholieke verkenners zich helemaal van de NPV af en richtten in 1938 de Katholieke Verkenners (KV) op.

Hoewel meisjes wel lid waren van de eerdere NPO, was de NPV alleen toegankelijk voor jongens. Daarom werd op 16 januari 1916 het Nederlandsche Meisjes Gilde (NMG) opgericht, dat later zijn naam veranderde in Nederlandse Padvindsters Gilde (NPG). In 1945 werd hierbij ook de katholieke Nederlandse Gidsen Beweging (NGB) opgericht, die later verderging onder de naam Nederlandse Gidsen (NG).

In de Tweede Wereldoorlog werden alle scoutingactiviteiten verboden in Nederland per 2 april 1940, maar veel groepen gingen heimelijk met hun activiteiten door. Na het einde van de oorlog werd scouting weer heel populair. Veel lokale scoutinggroepen in Nederland zijn opgericht tussen 1944 en 1946.

De vier verschillende organisaties (NPV, KV, NPG en NG) bestonden alle tot 6 januari 1973, toen ze opgingen in Scouting Nederland.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]