Scratch (programmeertaal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scratch
Scratch (programmeertaal)
Uitgebracht 2006
Recentste versie 2.0 
(9 mei 2013)
Status Actief
Besturingssysteem Windows, Mac OS X en Linux
Categorie Programmeertaal
Licentie GPL 2 en Scratch Source Code License
Website (en) Homepage
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Scratch is een object-georiënteerde visuele programmeertaal die ontwikkeld is op de MIT door Lifelong Kindergarten group en het MIT Media Lab. De taal is geschikt voor het maken van visualisaties zoals interactieve verhalen, animaties, spellen, muziek en kunst en richt zich speciaal op jonge mensen vanaf 8 jaar.

Het bijzondere aan deze programmeertaal is de tolerantie ten opzichte van programmeerfouten.

De naam scratch komt uit de muziek van de DJ-techniek scratchen. Het verwijst daarbij naar de mogelijkheid om muziek, bewegingen en afbeeldingen samen te mengen in een animatie.

De projectleider van het Scratch-project is Mitch Resnick, wiens onderzoek ook aan de basis heeft gestaan voor de ontwikkeling van LEGO Mindstorms, waarbij kinderen robots kunnen bouwen en programmeren.

In 2014 is een versimpelde versie van Scratch live gegaan met de naam Scratch JR (JR staat voor junior). Scratch JR richt zich op kinderen vanaf vijf jaar. Het programma was in eerste instantie alleen maar beschikbaar voor de iPad maar is nu ook beschikbaar voor Android. Het programma staat ook in de Chrome Web store en op Amazon. Er wordt gewerkt aan een webversie.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Logo Wikibooks
Wikibooks heeft een Engelstalig boek over dit onderwerp: Scratch