Scytale (cryptografie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Skytala&EmptyStrip-Shaded.png

Een scytale (ook wel skytale, Grieks σκυτάλη) is een cryptografisch gereedschap dat wordt gebruikt om transpositionele versleuteling mee toe te passen. De algemene voorstelling is een cilindrisch voorwerp met daaromheen gewikkeld een strook papier. Vermoedelijk werd dit type versleuteling gebruikt door de oude Grieken. De zender en de ontvanger dienen beide een in vorm gelijk voorwerp te bezitten. In de oudheid droegen mensen frequent een wapenstok of een staf zodat ze als het ware de volledige scytale bij zich hadden. Om deze reden noemt men de scytale ook wel stafversleuteling.

Hoewel ook wel stafversleuteling genaamd kan men van veel voorwerpen een scytale maken. Bijvoorbeeld van een potlood, een glas, een vaas of zelfs een boek.

Om platte tekst te versleutelen wikkelt men een strook perkament, leer, of (tegenwoordig) papier diagonaal om de cilindervorm waarna men de tekst er horizontaal opschrijft. Daarna haalt men de strook eraf en stuurt deze naar de ontvanger die op zijn beurt de strook om zijn scytale wikkelt en de tekst er weer af leest.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Grieks historicus Plutarchus noemt het gebruik van een scytale tijdens de Peloponnesische Oorlog in zijn biografie van Lysander.

Veiligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel men onregelmatig gevormde voorwerpen, zoals een fles, kan gebruiken is een scytale versleuteling geen werkelijke uitdaging voor de cryptoanalist.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

https://web.archive.org/web/20050324015101/http://all.net/books/ip/Chap2-1.html
Geheimschriften en codes - D.T. Moore / M. Waller