Scytalopus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scytalopus
Magelhaentapaculo (Scytalopus magellanicus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Suboscines (Schreeuwvogels)
Familie:Rhinocryptidae (Tapaculo's)
Geslacht
Scytalopus
Gould, 1837
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Scytalopus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Scytalopus is een geslacht van vogels uit de familie van de tapaculo's (Rhinocryptidae). De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1837 door Gould.

Kenmerken van de soorten uit het geslacht[bewerken | brontekst bewerken]

De soorten komen voor in Zuid- en Midden-Amerika, van Vuurland tot in Costa Rica. Ze ontbreken echter in het Amazonebekken. De leefgebieden van deze tapaculo's liggen in dicht struikgewas in bergachtig gebied vooral in de Andes. Ze bewegen zich laag in de ondergroei, ze zijn lastig waarneembaar en gedragen zich als muizen. Het zijn bijna ronde, gedrongen vogels met een korte staart die ze vaak rechtop houden. Ze zijn tussen de 10 en 14 cm lang en ze hebben een grijs, soms bijna zwart verenkleed. Diverse soorten hebben een bruin gekleurde onderbuik en bruine flanken, vaak met daarin een patroon met donkere strepen. De soorten zijn onderling weinig verschillend op het oog. Verschillen zijn het duidelijkst in de geluiden en verder speelt DNA-onderzoek een belangrijke rol bij het onderscheiden van soorten.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht telt in totaal 49 soorten.[1] Op grond van een onderzoek uit 2020 kan dit geslacht worden verdeeld in drie clades die geografische min of meer gescheiden zijn: (1) oostelijk Brazilië, (2) de zuidelijke Andes en (3) de tropische Andes. De clades van Brazilië en de zuidelijke Andes zijn zusters van elkaar en deze twee clades samen zijn weer zuster van de clade tropische Andes.[2] De volgorde van de soorten is gelijk aan die van de IOC-lijst.[1]

(1) Braziliaanse clade (7 soorten)

(2) Zuidelijke Andes clade (15 soorten)

(3) Tropische Andes clade (27 soorten)