Naar inhoud springen

Sderot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sderot
שדרות
سديروت
Stad in Israël Vlag van Israël
Situering
District (mechoz) Zuid
Coördinaten 31° 31′ NB, 34° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5 km²
Inwoners
(2006)
19.800
Portaal  Portaalicoon   Israël
Een schuilkelder voor raketaanvallen in Sderot.
Restanten van Qassam-raketten die in of bij Sderot zijn neergekomen.

Sderot (Hebreeuws: שדרות, lett.: boulevard; Arabisch سديروت) is een stad in het zuiden van Israël, gelegen ten zuiden van Ashkelon en ten noordwesten van Beër Sjeva, op de plaats van het voormalige Palestijnse dorp Najd, waarvan de 600 bewoners ten tijde van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 zijn gevlucht. Kort voor de invasie van Israël door het Egyptische leger volgens de Palestijnse lezing werden 719 mensen op 13 mei 1948 verdreven tijdens Operatie Barak van de Israëlische Negev-brigade. Hun 139 huizen werden daarna gesloopt.[1] In 2006 had de stad ongeveer 20.000 inwoners. Sderot verwierf stadsrechten in 1996. De gemeentelijke oppervlakte bedraagt 5 km².

Sinds oktober 2013 is Alon Davidi burgemeester.

Wegens de Hamas-Israëloorlog werd de bevolking eind 2023 grotendeels geëvacueerd.

De inwoners zijn veelal immigranten uit Marokko en hun nazaten. De eerste inwoners in 1953 waren echter Joden uit het zuidoosten van Turkije, het noorden van Irak en Perzië, de plaats was toen een doorgangskamp in het kader van de alia. De eerste huizen werden in 1954 voltooid. In de jaren 1990 kwamen er veel immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie bij.

De stad was woonplaats van de voormalige Israëlische minister van Defensie Amir Peretz (Arbeidspartij), die er ook burgemeester was. Voormalig premier Ariël Sharon (Likoed, Kadima) bezat een boerderij ten oosten van de stad.

Verschillende Israëlische rockbands komen uit Sderot, onder andere Teapacks, Knesiat Hasechel en Sfatayim).

Sderot is internationaal bekend doordat het met grote regelmaat met Qassam-raketten beschoten wordt vanuit het noorden van de dichtbijgelegen Gazastrook. Bewoners van de stad hebben nadat luchtalarm wordt gegeven twintig seconden om een veilige plek te vinden, bijvoorbeeld in een van de met beton versterkte bushokjes. Vanwege de aanhoudende beschietingen hebben veel inwoners de stad verlaten.

Tijdens de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 kwamen Palestijnse militanten in groten getale de stad binnen, ze schoten op politie en burgers. Het plaatselijke politiebureau werd ingenomen, zeker twintig politiefunctionarissen verloren daarbij het leven.

Zie de categorie Sderot van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. www.palestineremembered.com