Sdu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sdu
Logo
Sdu
Oprichting 1988
Land Nederland
Hoofdkantoor Den Haag
Producten drukwerk en multimediale informatie
Industrie uitgeverij
Website www.sdu.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sdu is een Nederlandse multimediale uitgeverij van vakinformatie. Sdu was vroeger een staatsbedrijf, Staatsdrukkerij en Uitgeverij. De naam Sdu was daar oorspronkelijk de afkorting van. In 2006 werd de uitgeverij eigenaar van VNG Uitgeverij, onderdeel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Verzelfstandiging[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 werd de Staatsdrukkerij en Uitgeverij verzelfstandigd tot de vennootschap Sdu. Zoals van aanvang af de bedoeling was, besloot het ministerie van Financiën in 2006 tot verkoop van de aandelen over te gaan. Door middel van een gecontroleerde veiling is een koper geselecteerd. In maart 2007 sloot de Staat der Nederlanden een verkoopovereenkomst voor al zijn aandelen met een consortium van Allianz Capital Partners en AAC Capital Partners. Tegelijkertijd kocht Sdu nv het 25,9% belang dat Wolters Kluwer Nederland B.V. nog bezat in de werkmaatschappij Sdu Uitgevers.[1] Sdu bestond op dat moment uit Sdu Uitgevers en Sdu Identification. De transactie leverde de Nederlandse staat netto € 330 miljoen op.

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 werd Sdu overgenomen door de Franse branchegenoot Éditions Levebvre Sarrut (ELS).[2]

Structuur en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Sdu Uitgevers is een uitgeverij van vakinformatie die actief is op de Nederlandse markt. Daarnaast heeft Sdu een belang in de Duitse online uitgeverij juris. Het hoofdkantoor staat in Den Haag. Bij Sdu Uitgevers werken in totaal ongeveer 650 mensen.[3]

Sdu[bewerken | brontekst bewerken]

Sdu is gevestigd aan de Maanweg in Den Haag. Het is een multimediale uitgever van vakinformatie en biedt naast boeken en tijdschriften een groot aantal online uitgaven. De uitgever verzorgt opmaakdiensten voor enkele Staatspublicaties, zoals de stukken van de Eerste en Tweede Kamer, stukken van de Staatscourant en het Staatsblad.[4] Onder de naam Sdu Information Solutions is het bedrijf actief op de markt voor online dienstverlening voor de lokale en centrale overheid.

Sdu is onderverdeeld in een aantal businessunits. Elke unit richt zich op een eigen gebied van vakinformatie en ontwikkelt relevante informatieproducten voor de professionals uit deze doelgroep. De businessunits zijn Openbaar Bestuur, Juridisch & Fiscaal en Business Information.

Sdu Identification[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1 januari 2004 droeg Sdu Identification de naam Enschedé/SDU daar het een samenwerking was tussen Joh. Enschedé en Sdu. Nadat Joh. Enschedé afstand heeft gedaan van haar aandeel in het bedrijf is Sdu 100% eigenaar geworden van Sdu Identification, hetgeen deze naamsverandering met zich meebracht.

In september 2008 is Sdu Identification verkocht aan het Franse Sagem Securité, onderdeel van de Safran-groep. Vanaf 2009 ging het verder onder de naam Sagem Identification. Het bedrijf biedt diensten op het gebied van beveiliging van informatie en identiteit en produceert onder meer de Nederlandse paspoorten en rijbewijzen en allerlei Chipkaarten. Ook worden paspoorten geproduceerd voor Ierland, Finland, Zwitserland en Slowakije. Daarnaast houdt men zich bezig met het ontwikkelen en produceren van de digitale tachograaf en encryptie van digitale informatie.

Juris[bewerken | brontekst bewerken]

Het Duitse Juris is de belangrijkste aanbieder van juridische online-informatie in Duitsland. Sdu heeft een belang van 45,33% van de aandelen van juris GmbH gekocht van de Duitse staat. Juris is gevestigd in Saarbrücken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sdu (publishing company) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.