Sdu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sdu
Oprichting 1988
Land Nederland
Hoofdkantoor Den Haag
Producten multimediaal, boeken, tijdschriften
Website http://www.sdu.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Sdu is een Nederlandse multimediale uitgeverij van vakinformatie. Sdu was vroeger een staatsbedrijf, Staatsdrukkerij en Uitgeverij. De naam Sdu was daar oorspronkelijk de afkorting van.

Historie[bewerken]

In 1988 is de privatisering van Sdu begonnen, toen de Staatsdrukkerij en Uitgeverij werd verzelfstandigd tot een vennootschap.

Zoals van aanvang af de bedoeling was, besloot het Ministerie van Financiën in 2006 tot verkoop van de aandelen over te gaan. Door middel van een gecontroleerde veiling is een koper geselecteerd. Op 5 maart 2007 sloot de Staat der Nederlanden een verkoopovereenkomst voor al zijn aandelen met een consortium van Allianz Capital Partners en [AAC Capital Partners]. Tegelijkertijd koopt Sdu nv het 25,9% belang dat Wolters Kluwer Nederland B.V. nog bezat in werkmaatschappij Sdu Uitgevers.[1]

Sdu bestaat op dat moment uit Sdu Uitgevers en Sdu Identification. De transactie levert de Nederlandse staat netto € 330 miljoen op.

In 2013 werd Sdu overgenomen door de Franse branchegenoot Éditions Levebvre Sarrut (ELS)[2].

Structuur en activiteiten[bewerken]

Sdu Uitgevers is een uitgeverij van vakinformatie en is actief op de Nederlandse markt. Daarnaast heeft Sdu een belang in de Duitse online uitgeverij juris. Het hoofdkantoor staat in Den Haag. Bij Sdu Uitgevers werken in totaal ongeveer 650 mensen.[3]

Sdu[bewerken]

Sdu is gevestigd aan de Prinses Beatrixlaan in Den Haag. Sdu is een multimediale uitgever van vakinformatie en biedt naast boeken en tijdschriften een groot aantal online uitgaven. Sdu verzorgt opmaakdiensten voor enkele Staatspublicaties, zoals de stukken van de Eerste en Tweede Kamer, stukken van de Staatscourant en het Staatsblad.[4] Onder de naam Sdu Information Solutions is Sdu actief op de markt voor online dienstverlening voor de lokale en centrale overheid.

Sdu is onderverdeeld in een aantal business units. Elke business unit richt zich op een eigen gebied van vakinformatie en ontwikkelt relevante informatieproducten voor de professionals uit deze doelgroep.

De business units van Sdu zijn:

  • Openbaar Bestuur
  • Juridisch & Fiscaal
  • Business Information

Sdu Identification[bewerken]

In september 2008 is Sdu Identification verkocht aan het Franse Sagem Securité, onderdeel van de Safran-groep. Vanaf 2009 is het bedrijf dan ook verdergegaan onder de naam Sagem Identification. Het bedrijf biedt diensten op het gebied van beveiliging van informatie en identiteit en produceert onder meer de Nederlandse paspoorten en rijbewijzen en allerlei Chipkaarten. Ook worden paspoorten geproduceerd voor Ierland, Finland, Zwitserland en Slowakije. Daarnaast houdt men zich bezig met het ontwikkelen en produceren van de digitale tachograaf en encryptie van digitale informatie.

Tot 1 januari 2004 droeg Sdu Identification de naam Enschedé/SDU daar het een samenwerking was tussen Joh. Enschedé en Sdu. Nadat Joh. Enschedé afstand heeft gedaan van haar aandeel in het bedrijf is Sdu100% eigenaar geworden van Sdu Identification, hetgeen deze naamsverandering met zich meebracht.

Juris[bewerken]

Het Duitse Juris is de belangrijkste aanbieder van juridische online-informatie in Duitsland. Sdu heeft een belang van 45,33% van de aandelen van juris GmbH gekocht van de Duitse staat. Juris is gevestigd in Saarbrücken.

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Staat ondertekent verkoopcontract Sdu, Nieuwsbericht Ministerie van Financiën, 6 maart 2007
  2. http://www.volkskrant.nl/economie/uitgever-sdu-overgenomen-door-franse-branchegenoot~a3379198/
  3. [1]
  4. in cijfers - artikel