Secretarisvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Secretarisvogel
IUCN-status: Bedreigd[1] (2020)
Secretarisvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes
Familie:Sagittariidae (Secretarisvogels)
Geslacht:Sagittarius
Hermann, 1783
Soort
Sagittarius serpentarius
(J. F. Miller, 1779)
Secretarisvogel
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Secretarisvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De secretarisvogel (Sagittarius serpentarius) is een roofvogel, de enige levende vertegenwoordiger van de familie der Sagitariidae.
Deze roofvogel werd vernoemd naar zijn hoofdpluimen die vroeger door de klerken werden gebruikt.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de secretarisvogel komt waarschijnlijk van de lange veren achter de kop van de vogel, die leken op een veer achter het oor van een secretaris. Een recentere hypothese is dat de naam afgeleid is van het Arabische saqr-et-tair, 'jachtvogel'. De Latijnse naam van de secretarisvogel betekent letterlijk: 'boogschutter van slangen'.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De secretarisvogel heeft krachtige, lange poten, een ruitvormige staart, een lange kuif van zwarte veren en een oranje gelaat. Het verenkleed is grijs met zwarte slagpennen. Van top tot teen meet de secretarisvogel tussen de 130 en 140 cm,[2] het gewicht bedraagt 2,5 tot 4,5 kg en de spanwijdte is ongeveer 2 meter.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Slangen (die hij in hun geheel inslikt), kleine zoogdieren, andere vogels en reptielen vormen een belangrijke voedselbron van deze vogel. Hij eet ook sprinkhanen, enkel wanneer er weinig ander voedsel beschikbaar is.

De vogel kan maar met moeite vliegen, maar het vliegen blijft evolutionair noodzakelijk vanwege de vele roofdieren in het leefgebied van de vogel. De secretarisvogel vangt zijn prooi door deze met zijn lange poten dood te trappen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De secretarisvogel nestelt zich in de kruin van een boom, 3-7 meter boven de grond. Hij kiest daarvoor een boom uit waarvan de stam omringd is door dicht struikgewas. Zowel het mannetje als het vrouwtje vliegen af en aan met takjes en twijgjes in hun snavel en maken hiervan een vrij plat nest. Het vrouwtje legt 2-3 eieren met rode vlekjes, die ze zelf bebroedt. Het mannetje brengt haar voedsel. De ouders zorgen samen voor de kuikens. Na 65-85 dagen kunnen de jonge vogels vliegen.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Dit dier leeft op de savannes van Afrika ten zuiden van de Sahara.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]