Security-Enhanced Linux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SELinux
Security-Enhanced Linux
Logo
Ontwikkelaar(s) Red Hat
Uitgebracht 22 december 2000 (23 jaar geleden)
Recentste versie 3.6 (13 december 2023)[1] Bewerken op Wikidata
Status Actief
Besturingssysteem GNU/Linux
Geschreven in C
Categorie Computerbeveiliging
Licentie(s) GNU General Public License
Versiebeheer
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Screenshot van Security-Enhanced Linux.

Security-Enhanced Linux (SELinux) is een uitbreiding voor de Linuxkernel, om te komen tot een SELinuxverbeterde beveiliging van het systeem. SELinux werd ontwikkeld door de National Security Agency (NSA).

SELinux bevat "mandatory access control". Dit betekent dat regels bepalen wat gebruikers en programma's mogen op een systeem. Het gevolg hiervan is dat er voor nieuwe programma's een regel gedefinieerd moet worden om het te laten werken. Dit impliceert tevens dat de basis waarop een virus werkt, onderuitgehaald wordt.

Doordat het beleid bepaalt wat er op een systeem gebeurt, is ook de functie van een "root"-gebruiker gewijzigd. Er zijn SELinux-demonstratiesystemen op het internet waar als root aangemeld kan worden en toch restricties van toepassing zijn. De aanpassingen in de Linuxkernel die nodig zijn om SELinux te kunnen draaien, bestaan uit patches voor release 2.4 en zijn reeds geïmplementeerd in release 2.6.

De verwachting is dat de implementatie van SELinux in de gebruikerswereld vooral gedreven wordt door de zakelijke markt en daarom is Fedora, de ontwikkeldistributie van Red Hat, met SELinux uitgerust vanaf versie 2.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie SELinux.