Sega 32X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sega 32X
Sega 32X aangesloten op het tweede model Sega Genesis
Sega 32X aangesloten op het tweede model Sega Genesis
Algemene informatie
Fabrikant Sega
Land van herkomst Vlag van Japan Japan
Uitgebracht Vlag van Verenigde Staten 21 november 1994
Vlag van Japan 3 december 1994
Vlag van Europa januari 1995
Type Uitbreiding voor een spelcomputer
Generatie Vierde generatie
Chronologie
Voorloper Sega Mega Drive
Opvolger Sega Saturn
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Sega 32X (Japans: セガ スーパー32X) is een uitbreiding voor de Sega Mega Drive spelconsole van Sega.

In Japan werd de Sega 32X uitgebracht onder de naam Sega Super 32X, in Noord-Amerika was de naam Sega Genesis 32X, en in de meeste landen van de PAL-regio was de naam Sega Mega Drive 32X.

Geschiedenis[bewerken]

Met de komst van de Super Famicom in Japan en de Super NES in Noord-Amerika wilde Sega opnieuw concurreren met Nintendo. Hun vorige poging met de Sega Mega-CD bleek weinig succesvol.

De 32X werd uitgebracht in november 1994 in Japan en Noord-Amerika. Begin 1995 kwam de de 32X uit in Europa.

Ondanks beloftes van Sega zijn er slechts zes speltitels uitgekomen tijdens de lancering in Noord-Amerika. Dit zijn Doom, Star Wars Arcade, Virtua Racing Deluxe, en Cosmic Carnage.

Technische aspecten[bewerken]

De Sega 32X kan enkel worden gebruikt in combinatie met een Mega Drive/Genesis-systeem. Hij wordt aan het systeem gekoppeld als een normale spelcartridge, maar heeft wel zijn eigen energiebron en kabel nodig. Behalve dat de Sega 32X zijn eigen cartridges afspeelt, kan hij ook de normale Mega Drive-cartridges afspelen. Alleen het spel Virtua Racing is een uitzondering.

De 32X werd geleverd met een verloopstuk of spacer zodat hij perfect zou aansluiten op de Mega Drive II. Hij kon ook worden gebruikt met het Sega Multi-Mega/Sega CDX-systeem, hoewel de spacer hier niet altijd even goed op aansloot.

Veel van de 32X-spellen kunnen enkel worden gespeeld indien de distributieregio van het spel aansluit op de regio van de console. Een paar spellen zijn echter niet op deze manier gesloten en kunnen in elke regio worden gespeeld.

Als toevoeging aan de reguliere cartridge-spellen voor de 32X, was er ook een klein aantal cd-rom-spellen voor de 32X. Deze spellen droegen als opschrift Sega Mega-CD 32X (Sega CD 32X in Noord-Amerika). Deze spellen vereisten zowel een 32X als een Mega-CD aansluiting. Van deze spellen zijn er maar vijf gemaakt, daar er maar een kleine doelgroep was die alle drie de benodigde consoles bezat.

Een bekende eigenschap van de 32X was zijn verbeterde audiosubsysteem, genaamd Q-Sound. Hoewel deze theoretisch gezien beter was dan de Super NES, bleek de chipset voor het geluid lastig te programmeren. Derhalve negeerden veel spellen het Q-geluid en gebruikten de Mega Drive’s eigen geluidssysteem.