Sega 32X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sega 32X
Sega 32X die aangesloten is aan een Sega Genesis
Sega 32X die aangesloten is aan een Sega Genesis
Algemene informatie
Fabrikant Sega
Land van herkomst Vlag van Japan Japan
Uitgebracht Vlag van Verenigde Staten 21 november 1994
Vlag van Japan 3 december 1994
Vlag van Europa January 1995
Type Uitbreiding voor een spelcomputer
Generatie Vierde generatie
Chronologie
Voorloper Sega Genesis
Opvolger Sega Saturn
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Sega 32X (Japans: セガ スーパー32X) is een uitbreiding voor de Sega Mega Drive spelconsole van Sega.

In Japan werd de Sega 32X uitgebracht onder de naam Sega Super 32X. In Noord-Amerika was de naam Sega Genesis 32X. In de meeste landen van de PAL-regio was de naam Sega Mega Drive 32X.

Geschiedenis[bewerken]

Met de komst van de Super Famicom in Japan en de Super NES in Noord-Amerika vond Sega het nodig om weer een voorsprong op te bouwen op Nintendo. Hun vorige poging daartoe, de Sega Mega-CD, was niet echt succesvol.

De 32X werd uitgebracht in november 1994.

Technische aspecten[bewerken]

De Sega 32X kan enkel worden gebruikt in combinatie met een Mega Drive/Genesis-systeem. Hij wordt aan het systeem gekoppeld als een normale spelcartridge, maar heeft wel zijn eigen energiebron en kabel nodig. Behalve dat de Sega 32X zijn eigen cartridges afspeelt, kan hij ook de normale Mega Drive-cartridges afspelen. Alleen het spel Virtual Racing is een uitzondering.

De 32X werd geleverd met een spacer zodat hij perfect zou aansluiten op de Mega Drive II. Hij kon ook worden gebruikt met het Sega Multi-Mega/Sega CDX-systeem, hoewel de spacer hier niet altijd even goed op aansloot.

Veel van de 32X-spellen kunnen enkel worden gespeeld indien de distributieregio van het spel aansluit op de regio van de console. Een paar spellen zijn echter niet op deze manier gesloten en kunnen in elke regio worden gespeeld.

Als toevoeging aan de reguliere cartridge-spellen voor de 32X, waren er ook een klein aantal CD-Rom spellen voor de 32X. Deze spellen droegen als opschrift Sega Mega-CD 32X (Sega CD 32X in Noord-Amerika). Deze spellen vereisten zowel een 32X als een Mega-CD aansluiting. Van deze spellen werden er maar vijf gemaakt daar er maar een kleine doelgroep was die alle drie de benodigde consoles bezat.

Een bekende eigenschap van de 32X was zijn verbeterde audio subsysteem, genaamd Q-Sound. Hoewel deze theoretisch gezien beter was dan de Super NES, bleek de chipset voor het geluid lastig te programmeren. Derhalve negeerden veel spellen het Q-geluid en gebruikten de Mega Drive’s eigen geluidssysteem.