Sega Mega-CD

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sega Mega-CD
Sega Mega-CD
Sega Mega-CD console met daarop een Sega Mega Drive
Sega Mega-CD console met daarop een Sega Mega Drive
Algemene informatie
Fabrikant Sega
Land van herkomst Vlag van Japan Japan
Uitgebracht Vlag van Japan 12 december 1991
Vlag van Verenigde Staten 15 oktober 1992
Vlag van Europa April 1993
Type Uitbreiding voor spelcomputer
Generatie Vierde generatie
Technische gegevens
Processor Motorola 68000
Media Cd-rom
Spellen
Bestverkochte spel Sonic CD
Lijst van spelcomputersystemen
Portaal  Portaalicoon   Computer

De Sega Mega-CD (メガCD, Mega Shī Dī), soms ook gewoon Sega CD genoemd, is een uitbreiding voor de Sega Mega Drive. De Sega Mega-CD is uitgebracht in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Noord-Amerika.

De Sega Mega-CD upgrade de functies van de Mega Drive en voegt een cd-romspeler toe zodat spelers ook cd-romspellen kunnen spelen op de Mega Drive.

Ontwikkeling[bewerken]

De Mega-CD werd in het geheim ontwikkeld. Spelontwerpers kregen niet te horen waar ze nu precies aan werkten totdat het geheel werd onthuld op een speelgoedshow in Tokio. De Sega Mega-CD was ontworpen om de concurrentie aan te gaan met de PC Engine (TurboGrafx-16) in Japan, die een aparte cd-romspeler had. De Sega Mega-CD was echter niet bedoeld om te concurreren met de Super Famicom (Super Nintendo Entertainment System).

De eerste versie van het systeem bevond zich onder de Mega Drive console. Bij de tweede versie zat de cd-romspeler naast de Sega Mega Drive. Bij deze kon men de cd er aan de bovenkant in stoppen.

Modellen[bewerken]

De volgende modellen zijn uitgebracht van de Sega Mega-CD:

Markten[bewerken]

Japan[bewerken]

De Mega-CD werd eerst uitgebracht in Japan op 1 december 1991. Daar was de Mega-CD een groot succes vanwege de voordelen van CD's (hoge opslagcapaciteit en lage kosten). Ondanks het succes waren er in maart 1994 nog maar 380.000 van verkocht.

Noord-Amerika[bewerken]

De Sega CD werd in Amerika voor het eerst aangekondigd op de Chicago CES in januari 1992. De Mega Drive werd in Amerika uitgebracht als de Genesis, en Sega besloot derhalve de Sega Mega-CD uit te brengen onder de naam Sega CD.

In Amerika sloeg de Mega-CD minder aan, daar veel mensen vonden dat hij niet veel toevoegde aan de Mega Drive.

Europa[bewerken]

In Europa werd de Mega-CD uitgebracht in april 1993. In tegenstelling tot de Mega Drive, die erg succesvol was in Europa, deed de Mega-CD het niet al te best. Van de 70.000 Mega-CD's die naar Europa waren verscheept, werden er slechts 60.000 verkocht.

Australië[bewerken]

De Mega-CD werd in Australië uitgebracht op 19 april 1993.

Brazilië[bewerken]

De Sega-CD 2 werd tegelijk uitgebracht op de Braziliaanse markt als op de Amerikaanse. Daar de originele Mega-CD nooit was uitgebracht in Brazilië werd de Sega-CD 2 daar gewoon "Sega-CD" genoemd.

Ontvangst[bewerken]

Sega wilde aantonen wat de Mega-CD zoal kon, en focuste daarom op FMV-spellen gelijk aan eerdere Laserdisc-spellen. Deze spellen stuitten echter op veel kritiek. Het beperkte 64-kleurenpalet van het systeem leende zich niet goed voor dit soort spellen.

Een ander punt van kritiek was dat de meeste titels bestonden uit shovelware, waarin een spelontwikkelaar een reeds bestaand spel neemt en daar enkele kleine wijzigingen in aanbrengt. Een paar spellen ondergingen echt grote veranderingen bij het overzetten naar de Sega Mega-CD, waaronder Earthworm Jim en The Amazing Spider-Man vs. The Kingpin.

Een spel dat specifiek voor de Sega Mega-CD was ontwikkeld is Sonic the Hedgehog CD, of Sonic CD. Sonic CD ontving wel goede reacties.