Sega Nomad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Sega Nomad

De Nomad was een door Sega vervaardigde handzame spelcomputer die enkel in Noord-Amerika en Japan is uitgebracht. Van de Nomad is nooit een PAL-versie, voor onder andere Europa, Australië en Zuid-Afrika, verschenen. De Nomad beschikte over een ingebouwd kleurenscherm en speelde Sega Mega Drive cartridges af en was afgeleid van de in Japan verkrijgbare Sega Mega Jet. De codenaam van het spelsysteem tijdens de ontwikkelingsfase was Project Venus. Sega gebruikte destijds namen van planeten als codenamen voor in ontwikkeling zijnde spelsystemen.

Kenmerken[bewerken]

De Nomad werd in 1995 gelanceerd in de Verenigde Staten voor $180 en in de markt gezet als een draagbare Sega Genesis (de Sega Genesis is in Europa verschenen onder de naam Sega Mega Drive). Een opvallend kenmerk van de Nomad was dat deze middels een kabel met de tv kon worden verbonden waardoor door twee spelers met of tegen elkaar kon worden gespeeld. Eén speler keek naar het televisiebeeldscherm de andere naar het Nomad beeldscherm.

Een snelle dood[bewerken]

Hoewel de Nomad vele loftuitingen ontving met betrekking tot onder andere de schermresolutie en andere kenmerken had het echter ook te kampen met enkele problemen. De Nomad was niet compatibel met de 32X en Sega CD (begrijpelijk vanwege de destijds geldende hardwarematige en technische beperkingen) en ook Sega's Power Base Converter, een hardwarematige toepassing om spellen voor het Master System op de Sega Mega Drive te kunnen weergeven, werd niet ondersteund. Althans op papier was de Nomad een uitstekend draagbare spelcomputer met kleurweergave en er waren ongeveer 600 spellen voor het systeem verkrijgbaar maar in vergelijking tot de Sega Game Gear was de Nomad qua afmetingen nogal fors en had een zeer (te) beperkte batterijlevensduur. Bovendien werd de Nomad al snel ingehaald door de kwalitatief betere Sega Saturn, Sony PlayStation en Nintendo 64.

Technische specificaties[bewerken]