Meteotsunami

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Seiche (golf))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een meteotsunami[1] (ook genoemd seiche, buihaling, buistoot of zeebeer) is een staande golf waar een zeeboezem, meer of havenbekkens in hun geheel aan onderworpen kunnen zijn. De benaming 'seiche' is overgenomen uit dialectisch Zwitsers-Frans, waarin het werd/ wordt gebruikt om golven in het Meer van Genève aan te duiden. Seiches hebben een periode van 10 minuten tot omstreeks 2 uur en een golflengte van enkele tientallen kilometers, dit verschilt per waterlichaam. In Nederland komen ze voor in de havens van IJmuiden en Rotterdam. Meteotsunami's kunnen ontstaan door een opslingerreactie van de haven op inkomende lange golven, door seismische activiteit of door verschillen in luchtdruk boven het waterbekken.

Deze inkomende golven hebben op de Noordzee een amplitude (hoogte) van slechts ongeveer 10 cm. Verschillende staande golven gaan in de haven [oscilleren] en versterken elkaar dus, waardoor de golven hoog opgeslingerd worden. Door het opslingeren kan dit in het havenbekken oplopen tot ruim een meter. De amplitude is bij het gesloten einde van het havenbekken het grootst. In de Rotterdamse haven komen seiches met een amplitude hoger dan 25 cm ongeveer acht maal per jaar voor, vooral in de periode augustus tot en met maart. Door een seiche kunnen laaggelegen kades onder water lopen of kunnen diepgaande schepen vastlopen.

Kleine meteotsunami's komen aan de Noordzee waarschijnlijk jaarlijks enkele keren voor. Een zo grote omvang dat hij algemeen wordt opgemerkt is zeldzaam. In 1984 werd er een geregistreerd in het IJsselmeer. In 2012 werd aan de Noorzeekust een meteotsunami, met een plotselinge waterstandverhoging van een meter, veroorzaakt door een overtrekkend koufront. Opvallende plotselinge hoge golven werden in 2017 gemeld van de kusten van Zuidwest-Nederland.[2]

Externe link[bewerken]