Seiliger-proces

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Seiliger-proces.

Het seiliger-proces is het open kringproces voor de verbranding bij dieselmotoren met drukverstuiving. Dit is het gemengde proces, hoewel voor de niet meer gebruikte luchtverstuiving het gelijkdrukproces of dieselproces gebruikt werd en voor moderne snellopende dieselmotoren waar de verbranding snel genoeg verloopt ook wel het otto-proces .

Bij het seilinger-proces is de verbranding onderverdeeld in een deel waarbij het volume niet verandert en een deel waar de druk niet verandert. Dit standaardkringproces wordt gebruikt om de verbranding bij drukverstuiving te beschrijven en is een combinatie van het dieselproces en het otto-proces.

Het seilinger-proces verloopt als volgt:

1-2: isentrope compressie van lucht;
2-3: isochore warmtetoevoer;
3-4: isobare warmtetoevoer;
4-5: isentrope expansie;
5-1: isochore warmte-afvoer tot de begintoestand.

Het rendement voor het seiliger-proces is:

 \eta_{th} = 1 - {1 \over c^{k-1}} { \alpha \rho^k -1 \over ( \alpha - 1 ) + k \alpha (\rho - 1)}

waarbij c de compressieverhouding { V_1 \over V_2 } is, \rho de vulling of verbrandingsverhouding {V_4 \over V_3}, \alpha de drukverhouding p_3 \over p_2, k = { c_p \over c_v }, c_p de soortelijke warmte bij gelijke druk en c_v bij gelijk volume.

Bij gelijke compressieverhouding is dit rendement lager dan dat van het otto-proces. Bij mengselmotoren kan echter niet zo'n hoge compressieverhouding bereikt worden zonder dat deze gaat pingelen.

Literatuur[bewerken]

  • Kimmenaede, A.J.M. van (1990): Warmteleer voor technici, Educaboek, Culemborg.