Seinen van het ERTMS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het hoofdartikel, zie European Rail Traffic Management System (ERTMS).
Voor algemene informatie over spoorwegseinen en cabineseingeving, zie het artikel Spoorwegsein.
Voor algemene informatie over de Driver machine interface, zie het kopje met die naam in het artikel European Train Control System (ETCS)
Afbeelding van het ETCS-beeldscherm ofwel de DMI. Met gele lijnen is hetscherm in delen in gedeeldSnelheidsklok. Band, geeft maximumsnelheid aanSnelheidsklok. snelheidsaanwijzer, geeft rijsnelheid aanSnelheidsklokAanvullende rij-informatie: opdracht tyfoon bedienenAanvullende rij-informatie. ETCS in full supervision modusAanvullende rij-informatie. ERTMS niveau 2 actiefAanvullende rij-informatieBerichten. Scrolknop naar boven (is niet actief)Berichten. Scrolknop naar onder (is actief)Berichten. Symbool radioverbinding OKBerichten. TekstberichtenPlanning. Planningsinformatie verbergen en treingegevens zichtbaar makenPlanning. Afgebeeld vooruitzicht halveren. Minimaal 1 kmPlanning. Afgebeeld vooruitzicht verdubbelen. Maximaal 32 kmPlanning. Aankondiging opdracht tyfoon bedienenPlanning. Aankondiging opdracht stroomafnemer neerPlanning. Aankondiging opdracht stroomafnemer opPlanning. AankondigingenPlanning. Hellingen, aangegeven in promillagesPlanning. Aankondiging eerstvolgende remopdrachtPlanning. Aankondiging verlaging maximumsnelheidPlanning. Aankondiging verhoging maximumsnelheidPlanning. Aankondiging verhoging maximumsnelheidPlanning. Aankondiging verlaging maximumsnelheidPlanning. Aankondiging einde rijtoestemmingPlanning. Globale maximumsnelhedenPositieTijdDMI-menu
De DMI, het ETCS-bedienscherm, bestaat uit delen. Deel B van de DMI toont de snelheidsinformatie.

Er zijn seinen van het ERTMS in de vorm baanseinen en in de vorm van een cabinesein in de cabine van de trein. Seinen langs de baan zijn borden. Het cabinesein is een beeldscherm en wordt de 'ETCS driver machine interface genoemd', kortweg de DMI. De DMI toont onder andere de 'snelheidsinformatie'. De snelheidsinformatie wordt getoond door een snelheidsklok waarvan de snelheidsaanwijzer niet alleen de snelheid van de trein aangeeft, maar ook dienst doet als een spoorwegsein. De snelheidsaanwijzer kan bijvoorbeeld een remopdracht aangeven.

ETCS-cabineseingeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het ETCS-bedienscherm ofwel de driver machine interface (DMI) toont de ETCS-cabineseingeving. De 'snelheidsinformatie' wordt getoond in het linkerbovendeel van de DMI. De DMI toont hier de snelheidsklok met een forse snelheidsaanwijzer en een band rond een deel van de snelheidsklok. Deze bieden de machinist in één oogopslag en op elk moment een duidelijk overzicht van:

  • de snelheid van de trein,
  • de geldende maximumsnelheid,
  • een eventuele remopdracht en tot welke snelheid dan afgeremd moet worden,
  • en informatie van de treinbeïnvloeding.

Seingeving én treinbeïnvloeding[bewerken | brontekst bewerken]

De snelheidsinformatie van DMI integreert seingeving en treinbeïnvloeding. De kleuren grijs en geel hebben betrekking op seingeving, de kleuren oranje en rood op treinbeïnvloeding.

Kleurgebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn wezenlijke verschillen in het kleurgebruik en in de betekenis van de kleuren die gebruikt worden bij baanseinen, en de kleuren die gebruikt worden bij de snelheidsinformatie van de DMI. De kleuren oranje en rood in de snelheidsinformatie hebben een andere betekenis dan de lichten van baanseinen met deze kleuren. Bij baanseinen is de kleur die geel genoemd wordt eigenlijk amber of oranje. Bij baanseinen wordt maar één kleur uit het geel-oranje deel van het spectrum gebruikt, want bij slecht weer of vanaf grote afstand kunnen de kleuren geel en oranje te veel op elkaar lijken. Bij cabineseingeving speelt dit argument van waarneembaarheid niet. Bij de snelheidsinformatie van de DMI worden geel en oranje beide gebruikt.

Snelheidsaanwijzer[bewerken | brontekst bewerken]

De snelheidsaanwijzer toont de snelheid van de trein, zowel digitaal als analoog. De wijzer kan van kleur veranderen. De kleuren van de wijzer hebben dezelfde functie als de gekleurde lichten van seinen langs de baan, hoewel de wijzer andere kleuren toont zijn dan de seinen langs de baan. De standaardkleur van de wijzer is grijs. Is de wijzer geel, dan geldt een opdracht om snelheid te verminderen. Is de wijzer oranje, dan wordt de maximumsnelheid overschreden. Als de maximumsnelheid te veel wordt overschreden, dan volgt een remingreep en wordt de wijzer rood. De kleur van snelheidsaanwijzer geeft ook de status van het ETCS aan. De betekenissen van de kleuren en de bijbehorende ETCS-statussen staan in de tabel hieronder.

De betekenissen van de ETCS-statussen en bijbehorende kleuren in de snelheidsklok van het ETCS-bedienscherm
Snelheidsaanwijzer Status en kleuren Betekenis van de status
Grijze snelheidswijzer
Normale status
  • Lichtgrijze wijzer
  • Donkergrijze band
  • Rijden toegestaan met maximaal de snelheid die wordt aangegeven door het uiteinde van de grijze band rond de snelheidsklok
Gele snelheidswijzer
Indicatiestatus
  • Gele wijzer
  • De band is aan het begin donkergrijs en gaat later over in geel
  • Rijden toegestaan met maximaal de snelheid die wordt aangegeven door het uiteinde van de gele band rond de snelheidsklok
  • Remmen tot de snelheid die wordt aangegeven door de plaats waar de kleur van de band rond de snelheidsklok overgaat van grijs naar geel
Oranje snelheidswijzer
Overschrijdingsstatus
  • Oranje wijzer
  • De band heeft geen oranje deel
  • Melding: de trein rijdt te snel
Oranje snelheidswijzer
Waarschuwingsstatus
  • Oranje wijzer
  • De band heeft een breed oranje deel boven de snelheid die als maximum is aangegeven
  • Waarschuwing: de trein rijdt te snel
  • Als de snelheid het uiteinde van het brede oranje deel van de band overschrijdt zal de trein automatisch remmen
Rode snelheidswijzer
Interventiestatus
  • Rode wijzer
  • De band heeft een breed rood deel boven de snelheid die als maximum is aangegeven
  • De trein remt automatisch omdat de snelheid van de trein het maximum van de waarschuwingsstatus overschreed

Band[bewerken | brontekst bewerken]

De band rond een deel van de snelheidsklok geeft aanvullende informatie. Deze band begint iets onder 0 km/h. Het uiteinde van de band geeft de maximumsnelheid aan. Bij 0 km/h reikt de band dus niet verder dan het punt 0 km/h op de snelheidsklok.

Bij een remopdracht geeft de band aan tot welke 'doelsnelheid' afgeremd moet worden. De band is dan geel van de 'doelsnelheid' tot de maximumsnelheid. De kleur geel van de band komt overeen met de kleur van de snelheidsaanwijzer. Gedurende de remopdracht wordt het gele deel van de band korter en neemt dus de geldende maximumsnelheid af. Wordt de snelheid niet of onvoldoende verminderd, dan zal de maximumsnelheid uiteindelijk lager worden dan de snelheid van de trein. Dan volgt een melding dat de trein sneller rijdt dan de maximumsnelheid van dat moment. De band wordt na enige tijd verlengd met een kort oranje deel. Wordt de snelheid die het uiteinde van het oranje deel aangeeft overschreden, dan worden de snelheidsaanwijzer rood, evenals het korte oranje deel van de band. Op het moment van kleurverandering gaat de trein automatisch remmen.[1]

Borden[bewerken | brontekst bewerken]

Een aantal borden langs de spoorbaan zijn onderdeel van het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Borden langs de spoorbaan worden gezien als spoorwegseinen.

De borden van ERTMS-beveiliging geven de begrenzing aan van een gebieden die dat met het ERTMS beveiligd zijn en van gebieden in het bereik van een GSM-Rail-netwerk vallen. Met stopplaatsmarkeringen worden blokgrenzen aangegeven. Deze zijn onder andere van belang als ERTMS-apparatuur niet werkt en op basis van aanwijzingen wordt gereden.

Borden bij ERTMS-beveliging
Afbeelding Aanduiding Omschrijving Betekenis
Bord langs spoorbaan ETCS-stopplaatsmarkering[noot 1] Blauw bord met gele pijl. De punt wijst naar het spoor waarvoor het sein geldt. Stopplaats­markering voor treinen die onder ETCS-cabineseingeving of een ETCS-rijtoestemming rijden of in SR mode rijden.
Bord langs spoorbaan ETCS-stopplaats­markering[2]
Aankondiging van een GSM-R-netwerk Aankondiging van het Nederlandse GSM-Rail netwerk. Wit bord met telefoonhoorn, het opschrift 'GSM-R' en de aanduiding van een nationaal netwerk. GSM-R handmatig omschakelen naar het aangegeven nationale netwerk.
Bord met opschrift 'CAB' langs spoorbaan ETCS cabineseingeving Wit bord met opschrift 'CAB' ETCS-cabine-seingeving actief. Treinen zonder ECTS cabinesignalering zo spoedig mogelijk stoppen en opdracht van de treindienstleiding opvolgen.
Bord met doorgehaald opschrift 'CAB' langs spoorbaan Einde ETCS cabineseingeving Wit bord met doorgehaald opschrift 'CAB' Einde ETCS-cabine-seingeving of ETCS-rijtoestemming.

Deze borden zijn opgenomen in bijlage 4[3] van de Regeling spoorverkeer[4].