Seksbom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pin-upgirl die een bom berijdt, afgebeeld op een B-17 Flying Fortress bommenwerper

Seksbom, een samenstelling uit seks en bom, is een term die sedert de jaren vijftig[1] in de omgangstaal in gebruik is geraakt voor een stereotype van jonge vrouwen met een sterke seksuele uitstraling of geprononceerde vrouwelijke lichaamsvormen. Ook in onder meer het Duitse taalgebied gebruikt men deze term. Een iets 'nettere' benaming is sekssymbool, maar die term heeft niet slechts betrekking op vrouwen, in tegenstelling tot het meer populaire 'seksbom'.

In het Engelse taalgebied komt het begrip voor, maar is het minder verbreid. Vaker wordt daar de term bombshell gehanteerd, een verwijzing naar de Hollywood-film Bombshell uit 1933 met Jean Harlow in de hoofdrol. Vaak waren dergelijke vrouwen blondines, daarom werd veelal gesproken van blonde bombshells. In tijdschriften werden dergelijke vrouwen geportretteerd als pin-upgirl.

Klassieke seksbommen waren onder anderen Mae West, Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Jayne Mansfield, Anita Ekberg en Raquel Welch.

De Welshe zanger Tom Jones had in 2000 een hit met het lied Sex Bomb.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Guus Luijters, Gerard Timmer 1988: Sexbomb, The Life and Death of Jayne Mansfield, Secaucus, New Jersey: Citadel Press.
  • Jürgen Trimborn 1997: Die Pose als Inszenierungsmittel der Sexbombe im amerikanischen Film der fünfziger und sechziger Jahre, Köln: Leppin.