Seksuele meerderjarigheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De seksuele meerderjarigheid of het seksueel zelfbeschikkingsrecht heeft betrekking op de leeftijd vanaf wanneer iemand wettelijk is toegelaten om seksuele handelingen te stellen met een andere persoon. Deze leeftijd verschilt van jurisdictie tot jurisdictie, maar is doorgaans tussen de 14 tot 18 jaar. In België en Nederland bedraagt deze leeftijd 16 jaar. De leeftijdsgrens kan ook verschillen naargelang het type seksuele handeling of het geslacht van de betrokken personen. Zo werd vroeger, en wordt nog steeds in vele landen, een hogere leeftijd vereist voor homoseksuele handelingen, met andere woorden tussen personen van hetzelfde geslacht, of worden deze handelingen volledig verboden (sodomiewetgeving).

Europa[bewerken]

In heel Europa, behalve Griekenland, is de seksuele meerderjarigheid geslachtsneutraal. De leeftijdsgrens verschilt, gaande van 14 jaar in Bulgarije tot 18 jaar in Malta en Turkije. Het niet-erkende Noord-Cyprus was tot 2014 het laatste land in Europa met sodomiewetgeving, die homoseksuele seks verbood.

In België wordt de seksuele meerderjarigheid bepaald in artikel 372 van het Strafwetboek: "Elke aanranding van de eerbaarheid, zonder geweld of bedreiging gepleegd op de persoon of met behulp van de persoon van een kind van het mannelijke of vrouwelijke geslacht beneden de volle leeftijd van zestien jaar, wordt gestraft met opsluiting van vijf jaar tot tien jaar." Tussen 1965 en 1985 was er een artikel 372bis dat een hogere leeftijd van 18 jaar voorzag voor homoseksuele handelingen.

In Nederland wordt de leeftijd (ook 16 jaar) bepaald in de artikels 245 en 247 van het Wetboek van Strafrecht.

Zie ook[bewerken]