Seksuele onthouding

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder seksuele onthouding verstaat men het geheel nalaten van seksuele handelingen. Hieronder valt seks met een partner, maar ook masturbatie, orale seks, anale seks, et cetera. Het gaat erom dat de persoon die zich onthoudt, geheelonthouding pleegt op dit gebied.

Celibaat en ascese[bewerken]

Seksuele onthouding is iets anders dan het celibaat of ascese. Het celibaat drukt alleen een ongehuwde staat uit. Los daarvan kan men voor onthouding van seksualiteit kiezen, maar dit is niet altijd het geval. Ook ascese is iets anders. Hierbij gaat het om het beteugelen van de eigen hartstochten en begeerten. Dit kàn betrekking hebben op het seksuele, maar het kan ook gaan om soberheid met betrekking tot andere lusten zoals eten, drinken, et cetera. Vaak wordt er dan gekozen voor beperkingen en niet voor geheelonthouding. Drinken mag dan bijvoorbeeld wel, als het maar water is. Ascese kan bovendien gepaard gaan met bijvoorbeeld zelfkastijding. Een combinatie van alles is ook mogelijk.

Religie[bewerken]

In bepaalde religies worden los van elkaars seksuele onthouding, celibaat en ascese beoefend. Vaak worden deze ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is het in bepaalde christelijke kringen geboden jezelf seksueel te onthouden als je ongehuwd bent, al dan niet wegens priesterschap. Ook worden (andere) vormen van ascese aangemoedigd, zoals de onthouding van eten en drinken gedurende een bepaalde periode. Dit noemt men dan vasten.