Sekt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Duitse sekt uit Saksen hier gebotteld in de zogenaamde Sachsenkeule

Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijn.

Vroeger werden de druiven voor sekt vaak uit het buitenland geïmporteerd. Tegenwoordig mogen deze voor de "Deutscher Sekt" alleen uit Duitse wijngaarden komen. Meerdere druivenrassen zijn geschikt voor de vinificatie van Sekt. De Riesling-druif is echter onder de hogere klasse het meest populair.

Sekt wordt vaak verward met Perlwein en Schaumwein. Perlwein is een witte of rode parelende (mousserende) wijn gemaakt volgens de Méthode Charmat. Schaumwein is gemaakt volgens de méthode gazéifiée. Dat is "stille" wijn waar koolzuur aan toegevoegd is. Door deze verwarring heeft Sekt nog steeds de naam "goedkoop" te zijn.

Kwaliteit-Sekt wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle - de zogenaamde "Flaschengärung" - of transvasiermethode. Deze wijnen zijn geklasseerd als Sekt bestimmte Anbaugebiete (Sekt bA)

Sekt vs Champagne[bewerken]

Er zijn wereldwijd veel wijngebieden die goede mousserende wijn maken. Zo ook in Duitsland. Mousserende wijn is het meest bekend onder de naam Champagne, maar dat is een beschermde herkomstbenaming met een lange historie. Vanwege deze historie, de opgebouwde reputatie en dat daardoor meer vraag dan aanbod is ontstaan, liggen de prijzen zoveel hoger dan in andere wijngebieden.

Zie ook[bewerken]