Sekt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duitse sekt uit Saksen hier gebotteld in een Sachsenkeule

Sekt is de Duitse naam voor mousserende wijn in Duitsland en Oostenrijk.

Vroeger werden de druiven voor Duitse Sekt vaak uit het buitenland geïmporteerd. Tegenwoordig mogen deze voor de "Deutscher Sekt" alleen uit Duitse wijngaarden komen. Meerdere druivenrassen – zowel witte als blauwe – zijn geschikt voor de vinificatie van Sekt. De Riesling-druif is onder de hogere klasse het meest populair.

Kwaliteit-Sekt wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle – in het Duits "Flaschengärung", of transvasiermethode. Deze wijnen zijn geklasseerd als Sekt bestimmte Anbaugebiete (Sekt bA).

Sekt wordt vaak verward met Schaumwein en Perlwein. Schaumwein is weliswaar een algemene benaming voor mousserende wijn, maar wordt voor kwaliteitssekt doorgaans niet gebruikt.

De meeste Schaumwein – schuimwijn – wordt gemaakt volgens de méthode gazéifiée. Dat is "stille" wijn waar koolzuur later aan toegevoegd is. De koolzuurdruk in een fles schaumwein ligt boven de 3 bar. Perlwein – parelende wijn – heeft een nog lagere druk van maximaal 2,5 bar in de fles. Ook het alcoholpercentage ligt bij deze wijn lager, zo rond de 7%. Door deze verwarring heeft "Sekt" – ook in het hogere marktsegment – vaak nog de naam goedkoop dan wel eenvoudig te zijn.

Sekt vs Champagne[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn wereldwijd veel wijngebieden die goede mousserende wijn maken. Zo ook in Duitsland. Mousserende wijn is het meest bekend onder de naam Champagne, maar dat is een beschermde herkomstbenaming met een lange historie. Vanwege deze historie, de opgebouwde reputatie en dat daardoor meer vraag dan aanbod is ontstaan, liggen de prijzen zoveel hoger dan in andere wijngebieden.