Selectief winkelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Selectief winkelen is een uitdrukking[1] in de Nederlandse taal voor een discussie-tactiek waarbij bewijzen, uitspraken, feiten of vergelijkbare situaties selectief genoemd worden om een standpunt te verdedigen. Gegevens of andere vergelijkbare gevallen die dit standpunt mogelijk ontkrachten, in breder perspectief plaatsen of nuanceren worden daarbij verzwegen.

Deze tactiek wordt gebruikt in drogredenen. In een vals dilemma worden bijvoorbeeld slechts twee opties gepresenteerd, waar er meer beschikbaar zijn. Wanneer men een anekdotisch bewijs presenteert dan kan - al dan niet onbedoeld - ook van deze tactiek gebruikgemaakt worden.

Een voorbeeld waar men selectief omgaat met beschikbare informatie is het curriculum vitae: positieve kwaliteiten worden benadrukt, terwijl negatieve kwaliteiten vaak niet genoemd worden.[2] Deze oneigenlijke manier van betogen wordt ook gebruikt in de pseudowetenschap.

Naast de uitdrukking "selectief winkelen" is er nog de uitdrukking "de krenten uit de pap halen"; waarbij men de meest aantrekkelijke gedeeltes voor zichzelf kiest. Deze uitdrukking wordt weleens gebruikt om aan te geven dat men selectief omgaat met beschikbare argumenten, in eigen voordeel.

Het Engelse equivalent voor deze term is "cherry picking", kersen plukken, waarvoor in het Nederlands het leenwoord cherrypicking bestaat, dat soms vertaald wordt als kersenplukken.