Selmien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Selmien
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Selmien (Friesland)
Selmien
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Opsterland Opsterland
Coördinaten 53° 6′ NB, 6° 8′ OL
Overig
Woonplaats (BAG) Ureterp
Belangrijke verkeersaders N381
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Selmien is een buurtschap in de gemeente Opsterland, in de Nederlandse provincie Friesland.

Selmien ligt net ten zuiden van Drachten en ten westen van het dorp Ureterp, waaronder het ook formeel valt. De buurtschap werd in 1718 al vermeld als Selmien. In 1861 werd het gespeld als Selmie. Mogelijke verwijst de plaatsnaam naar een sluis (sel) bij hooilanden (mien → mieden).

Op de zandrug noordelijk van de voorhistorische Drait, parallel aan Selmien, is steentijdmateriaal gevonden. De Drait is net als de Boorne en de Tjonger van oorsprong een smeltwaterstroom van de Saale-ijstijd die ca. 120.000 jaar geleden eindigde.

Tevens er is middeleeuws aardewerk in Selmien (bij nr. 24) gevonden wat mogelijk duidt op bewoning vanaf het jaar 900.

De buurtschap wordt in tweeën gesneden door de N381, beter bekend als de Opper Haudmare. De beide delen zijn slechts verbonden door een fietstunneltje. De N381 ligt in het van oorsprong oostelijke deel van de buurtschap.

Op kaarten duikt de buurtschap ook op als Selmien-West. Er staan zelfs witte plaatsnaamborden met die naam. Eentje staat niet ver van de tunnel, maar staat in de richting van Selmien-Oost. Men kan zo zeggen dat men vanuit Selmien-West naar Selmien-West gaat, ook al zou dat eigenlijk Selmien-Oost moeten zijn.