Selo (woord)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Selo (Cyrillisch: село, mv. села; sela) is een bekend Slavisch woord dat de betekenis heeft van dorp in Bulgarije, Kroatië, Noord-Macedonië, Oekraïne, Rusland en Servië. In Bulgarije zijn er bijvoorbeeld veel sela die de naam 'Novo Selo' ("nieuw dorp") dragen. Een voorbeeld uit Rusland is Tsarskoje Selo.

In Bulgarije verschillen de sela erg in omvang; van 5 tot 30 families en met duizend tot meerdere duizenden inwoners. In Bulgarije is het populair geworden om verschillende soorten dorpen in het landschap te bezoeken voor de "authentieke" sfeer, cultuur, handwerken, gastvrijheid van de bevolking en de omliggende natuur, wat de naam "selski tourisme" (Bulgaars: селски туризъм; dorpstoerisme) gekregen heeft. In totaal zijn er 417 'sela' met maximaal tien inwoners en nog eens 703 dorpen met minder dan 50 inwoners. Daarentegen zijn er twee dorpen met meer dan zesduizend inwoners (dorp Lozen en dorp Aydemir).

De selo vormt een van de rurale nederzettingstypen in Rusland. Deze verschilden vroeger van de normale dorpen (derevni), maar tegenwoordig is er geen duidelijk onderscheid meer in stanitsa's, sloboda's, selo's, derevnja's, choetoren en andere. Ze worden echter bij het OKATO-systeem en bijvoorbeeld de volkstellingen nog wel zo gedefinieerd. Bij de laatste volkstelling waren er 152.290 sela in Rusland. De grootste selo was bij deze volkstelling Kotsjoejevskoje (kraj Stavropol) met ongeveer 28.000 inwoners.[1]