Sem Hartz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sem (Samuel Louis) Hartz (Leiden, 28 januari 1912 - Haarlem, 25 oktober 1995) was een internationaal bekend graficus en grafisch ontwerper. Hij groeide op in een liberaal-joods milieu; zijn vader was de portretschilder Louis Jacob Hartz. Sem studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en werkte vanaf 1936 bijna zijn hele leven bij Joh. Enschedé. Voor deze Haarlemse grafische onderneming zou hij onder meer postzegels en bankbiljetten ontwerpen en graveren.

Sem Hartz was een goede vriend en collega van Jan van Krimpen, die ook bij Enschede werkte.

Voor de Engelse firma Linotype ontwierp hij de succesvolle drukletter Juliana (1958). Daarnaast had hij een eigen pers, de Tuinwijkpers, waarop hij als hobby bibliofiel drukwerk produceerde. De huisletter van deze pers was het door Hartz tijdens de bezettingstijd ontworpen lettertype Emergo.

Een belangrijk deel van Hartz' persoonlijk archief ging na zijn overlijden naar de Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam. Bij zijn leven had Hartz al een deel van zijn archief, waaronder brieven en ontwerptekeningen, verkocht aan het Haagse Museum Meermanno-Westreenianum.

Publicaties (keuze)[bewerken]

  • The Elseviers and their contemporaries: an illustrated commentary (1955)
  • Essays, comp. by Mathieu Lommen (1992)

Literatuur (keuze)[bewerken]

  • Chr. de Moor [et al.], S.L. Hartz in de grafische wereld (1969).
  • Mathieu Lommen, Letterontwerpers: gesprekken met Dick Dooijes, Sem Hartz, Chris Brand, Bram de Does, Gerard Unger (1987)
  • Jan Middendorp, Dutch type (2004).
  • Mathieu Lommen, 'Sem Hartz and the making of Linotype Juliana', in: Quærendo: a quarterly journal from the Low Countries devoted to manuscripts and printed books 36 (2006), afl. 3, pag. 187-198.
  • Mathieu Lommen, 'Hartz, Samuel Louis (Sem)', in: Joden in Nederland in de twintigste eeuw: een biografisch woordenboek (2007).

Externe links[bewerken]