Semionotiformes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Semionotiformes
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Trias tot Laat-Krijt
Lepidotes maximus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Superklasse:Osteichthyes (Beenvisachtigen)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde
Semionotiformes
Arambourg & Bertini, sensu López-Arbarello, 1958, 2012
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Semionotiformes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

De Semionotiformes zijn een orde van uitgestorven straalvinnige beenvissen. In het verleden werden ook de recente kaaimansnoeken (Lepisosteidae) vaak in de orde opgenomen, maar deze worden tegenwoordig meestal in de orde Lepisosteiformes geplaatst. Drie families worden vandaag erkend, de Semionotidae, de Callipurbeckiidae en de Macrosemiidae.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Diagnostische kenmerken van de Semionotiformes zijn de afwezigheid van de endopterygoiden (een paar huidbotten in het gehemelte van vissen), een frontale drie keer langer dan breed op zijn grootste breedte, lange en smalle neusgaten, een ringvormige benige versterking van de oogkas die aan de voorkant open was en de achterste rand werd gevormd door smalle of buisvormige infraorbitale botten. De supraorbitale botten (boven de ogen) waren klein. Het supraleithrum, een bedekkend bot van de schoudergordel, heeft geen concaaf gewrichtsoppervlak voor articulatie met het posttemporale. Op de rand tussen de kieuwen en de zijkanten van het cleithrum zaten een paar rijen tandjes. De bovenrand van de staartvin wordt gevormd door schubachtige vinstralen. Een of twee rijen langwerpige schubben zaten aan de basis van de staartwortel. De schubben van de Semionotiformes zijn nog steeds bedekt met een ganoïnelaag.

Systematiek[bewerken | brontekst bewerken]

De Semionotiformes vormen het taxon van de Ginglymodi met de kaaimansnoeken (Lepisosteiformes) en het geslacht Neosemionotus, dat aan geen enkele familie is toegewezen. De Semionotiformes omvatten alle taxa die nauwer verwant zijn aan Semionotus dan aan Lepidotes, Lepisosteus, Dapedium of Amia.

Het volgende cladogram toont de familieverwantschappen:

Ginglymodi 

 Kaaimansnoeken (Lepisosteiformes)



 Neosemionotus


 Semionotiformes 


 Callipurbeckiidae



 Semionotidae






 Macrosemiidae



 Luoxiongichthys




 Sangiorgioichthys





Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]