Sender Policy Framework

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Sender Policy Framework (afgekort SPF) is een protocol dat tot doel heeft te helpen spam te verminderen. Men hoopt spam te verminderen door vast te stellen of de verzender van een mailbericht gerechtigd is om een bericht te verzenden namens de afzender van het bericht.

Binnen het SPF protocol wordt aan het DNS-record een extra informatieveld van een domein toegevoegd. In dit record wordt vermeld welke mailservers namens dit domein mail mogen verzenden. Staat een mailserver niet in deze opsomming en verzendt deze toch mail met het betreffende domein als afzender, dan wordt de mail als onrechtmatig beschouwd.

SPF levert een bescheiden bijdrage aan het beperken van spam. Het helpt mailservers wel om mail te onderscheppen die door bijvoorbeeld een zombie-pc is verzonden, maar niet tegen mail die verzonden is door mailservers die in het betreffende domeinrecord vermeld zijn. Spammers maken daardoor steeds vaker gebruik van officieel geregistreerde domeinen waarvan zij ook de mailservers in handen hebben.

Externe link[bewerken]