Sente (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sente (Sint-Katrien)
Dorp in België Vlag van België
Sente (België)
Sente
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Lendelede, Kuurne, Kortrijk
Coördinaten 50° 52′ NB, 3° 15′ OL
Detailkaart
Sente (West-Vlaanderen)
Sente
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Sente (ook: Sint-Katarina, Sint-Katrien of Sint-Katharina) is een dorp en parochie gelegen op de plaats waar de grenzen van gemeenten Lendelede, Kuurne en Heule (deelgemeente van Kortrijk) samenkomen. De plaats is vernoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië.

De kern is ontstaan aan het kruispunt van de oude verbindingsweg Kortrijk - Roeselare met de weg naar Heule. In 1870 werd de parochie erkend. De neoromaanse Sint-Catharinakerk uit 1879 staat op het grondgebied van Kuurne, de school hoofdzakelijk op Lendelede en het grootste deel van het dorp ligt op het grondgebied van Heule (Kortrijk). Dit creëert een aantal unieke problemen, zoals de kerkfabriek die ressorteert onder drie gemeenten.

Tot 1955 had het dorp een spoorweghalte langs de spoorlijn Kortrijk-Brugge.

Vroeger was het vlasboeren de grootste landbouwactiviteit in Sint-Katrien. Mede door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog en dan later vanaf 1970 is dit ferm verminderd. Nu wordt dit nog door 1 bedrijf gedaan.

Vanaf 1970 werden woonwijken aangelegd, vooral op het grondgebied van Lendelede en later ook op het grondgebied van Kuurne. Hierdoor heeft Sente zich kunnen ontwikkelen tot een opzichzelfstaand dorp met een eigen lagere school, een kerkhof, een Jeugdbeweging, met name de Chiro, een toneelgroep (Trienewup) en tal van andere verenigingen. In het centrum van Sente is er wat kleinhandel te vinden zoals een supermarkt,een horecazaak waar men broodjes, slaatjes en warme maaltijden kan meenemen of ter plaatse kan opeten, genaamd noen, ondergebracht in een nieuwbouw recht tegenover de kerk. Waar vroeger het welbekende café thof van commercie, bij meintje was. Als eerbetoon kan men er nog steeds de picon meintje volgens het originele recept proeven, een bakkerij, een slagerij, twee frituren en een café.

De Sint-Katharinakerk

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Lendelede, Heule, Kuurne

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]