Sepp Blatter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joseph Blatter in 2009

Joseph (Sepp) Blatter (Visp (Wallis), 10 maart 1936) is een Zwitserse sportbestuurder en voormalig professioneel ijshockeyer. Sinds 8 juni 1998 is hij de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Loopbaan[bewerken]

In zijn lange carrière als bestuurder begon hij als hoofd PR-zaken voor het VVV-kantoor van Wallis in zijn geboortestreek. Daarna werd hij Generaal secretaris van de Zwitserse ijshockeybond. Later, als voorzitter van het Zwitsers Olympisch Comité had hij een aandeel in de keuzes betreffende Olympische Spelen van 1972 en 1976. Vanaf 1975 tot 1981 werkte hij als technisch directeur voor de FIFA en van 1981 tot 1998 als secretaris generaal van diezelfde FIFA.

Sinds 8 juni 1998 is hij voorzitter van de FIFA, nadat hij UEFA-voorzitter Lennart Johansson in een rechtstreekse verkiezing versloeg. De verkiezing liep niet zonder problemen, aangezien er verhalen de ronde deden over fraude en omkoperij. Er was onder andere een directe beschuldiging tegen Farra Ado, een lid van de Somalische voetbalbond, die $100,000 zou hebben ontvangen door op Blatter te stemmen. Ondanks deze beschuldigingen en geruchten bleef Blatter aan als voorzitter. In 2002 en 2011 werd hij herkozen.

Veranderingen in de voetballerij[bewerken]

Onder Blatter zijn er behoorlijk wat veranderingen in de voetbalwereld tot stand gekomen. Veranderingen die niet altijd door iedereen worden toegejuicht.

  • Zijn persoonlijke wens om een WK eindronde te organiseren op Afrikaans grondgebied kreeg gestalte met de verkiezingen voor het Wereldkampioenschap voetbal 2010, dat in Zuid-Afrika werd gehouden. Zuid-Afrika miste de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal 2006 nipt van Duitsland. Blatter moedigde in de periode voorafgaand aan beide verkiezingen Afrikaanse landen aan zich vooral in te schrijven als mogelijk organiserend land.
  • De "silver goal", die de "golden goal" verving was een idee van Blatter. Veel volgers protesteerden tegen deze nieuwe regel omdat de regel het voetbal minder aantrekkelijk zou maken. De regel werd in gebruik genomen tijdens het EK voetbal 2004. Daarna werd het verweer tegen de regel groter en werd zowel de silver goal als de golden goal afgeschaft, zodat de gewone verlenging van 2x 15 minuten met eventueel daarop volgende strafschoppen in ere hersteld werd.
  • Blatter zorgde ervoor dat de winnaar van het WK voetbal zich niet langer automatisch kwalificeert voor het daaropvolgende WK. Winnaar van het Wereldkampioenschap voetbal 2002, Brazilië was derhalve het eerste land in de geschiedenis van het voetbal dat wereldkampioen werd, maar zich toch diende te kwalificeren voor het daaropvolgende WK.
  • In februari 2008 lanceerde Blatter een nieuw idee om het aantal buitenlanders bij een club te beperken, de zogenoemde 6+5-regel. Elk ploeg uit het betaald voetbal zou verplicht moeten worden om in de basisopstelling minimaal 6 spelers op te stellen uit het eigen land. De 6+5-regel stuit daarnaast binnen de Europese Unie op juridische problemen, omdat het volgens de Europese wetgeving verboden is te discrimineren tussen werknemers uit eigen land en buitenlandse arbeidskrachten, zolang deze buitenlandse krachten ook afkomstig zijn uit de Europese Unie.
  • Op 29 juni 2010 sprak Blatter zich voor het eerst uit om te onderzoeken in hoeverre het wenselijk is om technische hulpmiddelen in te zetten tijdens voetbalwedstrijden. Hierbij valt te denken aan videobeelden ter controle van buitenspel situaties of lijndetectiesystemen om na te gaan of een bal (bijvoorbeeld) de doellijn is gepasseerd. Tot deze uitspraak was Blatter min of meer gedwongen na de golf van kritiek, die loskwam, nadat tijdens het WK 2010, Engeland ten onrechte een doelpunt werd ontzegd in de wedstrijd tegen Duitsland; de bal ging duidelijk over de lijn, doch stuiterde terug en het incident in de wedstrijd Argentinië - Mexico, waarbij Argentinië vanuit een buitenspelpositie scoorde. In beide gevallen hadden videobeelden of signaleringssystemen deze dwalingen kunnen voorkomen.

Behoudens het bovenstaande wordt Blatter ook afgeschilderd als iemand met dictatoriale streken. Hij zet regelmatig druk op spelers, officials, clubs en zelfs nationale voetbalbonden om zijn mening door te drukken. Een voorbeeld daarvan is toen Manchester United-verdediger Rio Ferdinand weigerde een dopingtest te ondergaan. Blatter dreigde Manchester United uit elke competitie te verwijderen wanneer de club in hoger beroep zou gaan tegen de straf van zes maanden schorsing die Ferdinand opgelegd zou krijgen. Bovendien krijgt hij veel kritiek te verduren vanwege zijn stugge houding met betrekking tot het gebruik van videobeelden bij voetbalwedstrijden. Het gebruik hiervan zou ervoor kunnen zorgen dat (belangrijke) wedstrijden niet worden beïnvloed door fouten van de scheidsrechters. Blatter heeft zich echter altijd tegen het gebruik ervan uitgesproken.

Blatter kreeg eind oktober 2013 veel kritiek over zich heen toen hij liet merken absoluut niet gecharmeerd te zijn van Real Madrid vedette Cristiano Ronaldo, maar wel van diens sportieve rivaal Lionel Messi. Blatter zette Ronaldo neer als 'commandant' en maakte ook een grap over het budget dat Ronaldo zou besteden aan kappersbezoekjes.[1] Ronaldo reageerde op deze uitspraak door in de wedstrijd tegen FC Sevilla te salueren na een van zijn doelpunten.[2] Blatter bood later zijn excuses aan, maar herhaalde nogmaals dat 'Leonard Messi' zijn lieveling is.

Blatter raakte in meerdere landen in opspraak toen hij tijdens de loting voor het WK voetbal 2014 de ingelaste minuut stilte voor de overleden Nelson Mandela al na 11 seconden verbrak. De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal noemde de actie 'een beetje beschamend'.[3] KNVB-voorzitter Michael van Praag noemde het optreden van Blatter zelfs "behoorlijk ongepast" en sprak de hoop uit dat Blatter in 2015 niet opnieuw herkozen zou worden.[4]

Aan de andere kant ontvangt Blatter veel lof, omdat hij voet bij stuk houdt tegen de wensen van de G-14 om een Europese competitie op te richten.[bron?]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Blatter imiteert Ronaldo; Real boos, NOS.nl, 29 oktober 2013
  2. Ronaldo doet een Blattertje, Telegraaf, 30 oktober 2013
  3. Van Gaal: "Actie van Blatter beetje beschamend", Voetbalprimeur.nl, 7 december 2013
  4. Van Praag: 'Optredens Blatter potsierlijk', Volkskrant, 11 december 2013