Sequential Circuits Six-Trak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sequential Circuits Six-Trak
Synthesizer
De Sequential Circuits Six-Trak
De Sequential Circuits Six-Trak
Jaar 1984
Type display alfanumeriek (2 pos)
Klavier 49 toetsen
Polyfonie 6 stemmig
Type synthese subtractief analoog, 3 ADSR's
Filters LPF + ADSR, resonance
Multitimbraal 6 part
Geheugen 100
Effecten geen
Aansluitingen Stereo audio out/koptelefoon, sustain
Control Pitch, modulatie, MIDI
Extra's 6-sporen sequencer, arpeggiator
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Six-Trak is een analoge synthesizer van Sequential Circuits. Het is tevens één van de eerste multitimbrale synthesizers met een MIDI-interface die ooit zijn gemaakt.

De Six-Trak kan worden beschouwd als een synthesizer voor beginners. De geluiden zijn typisch Sequential Cirquits: "nat" en soms wollig. Per stem is één processor toegewezen, elke stem heeft zijn eigen oscillator. Het is geen pretje om de Six-Trak te programmeren, er is één draaiknop waaraan telkens een parameter moet worden toegewezen. Wel worden de instellingen samengevat weergegeven op het frontje. Daar staat tegenover dat alle parameters via MIDI kunnen worden aangestuurd zodat het gebruik van een externe editor (software zoals Unisyn) de zaak drastisch vergemakkelijkt.

Er zijn twee gebruiksmodi: Polyfone en Unisono modus. In Unisono-modus klinkt de synth vet en groots, bijna Minimoog-achtig. Ook zijn interessante crossmodulaties mogelijk waardoor complexe sounds kunnen worden gemaakt. De interne 6-sporen-sequencer is niet echt bruikbaar, zeker niet wanneer gekeken wordt naar de tegenwoordige standaard.

Verdere minpunten zijn: de kleinste Attack-fase van de VCA is te lang om echt percussieve sounds mee te kunnen maken. De LFO is beperkt, en tevens klinkt de synth in Polyfone modus te dun; een chorus zou daarom geen overbodige luxe zijn geweest.

De Six-Trak is een aardig "leermodel" synth maar werd in de tijd dat hij werd gebouwd al gauw overschaduwd door zijn grotere broer, de Multi-Trak.