Serge Daan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Serge Daan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 11 juni 1940
Geboorteplaats Mook
Overlijdensdatum 9 februari 2018
Nationaliteit Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Gedragsbiologie
Universiteit Rijksuniversiteit Groningen
Proefschrift Activiteit en lethargie van winterslapende zoogdieren. Twee studies over oecologische en fysiologische aspecten van de wisseling tussen normothermie en hypothermie bij vleermuizen en slaapmuizen
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Serge Daan (Mook, 11 juni 19409 februari 2018) was een Nederlands hoogleraar.

Biografie[bewerken]

Daan werd geboren in de gemeente Mook en Middelaar als zoon van twee gestudeerde ouders, Albert Daan (1900-1988) en Maria Johanna (Tietske) Stiemens (1906-1993). Hij groeide op in Wilp aan de IJssel en behaalde zijn Gymnasium β-diploma in Deventer. Hij studeerde af in de biologie aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 1973 cum laude promoveerde op het onderwerp winterslaap.

Vanaf 1975 werkte hij als wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1994 werd hij in Groningen benoemd tot bijzonder hoogleraar Chronobiologie, in 1996 tot gewoon hoogleraar Ethologie. In 1997 hield hij zijn inaugurele rede onder de titel Werken en slapen. In 2003 werd hij benoemd op de Niko Tinbergenleerstoel in de gedragsbiologie. Zijn onderzoek richtte zich met name op de biologische klok bij zowel mensen als dieren, en daarmee op activiteit- en slaapgedrag. Hij publiceerde meer dan 250 titels en begeleidde meer dan 40 promovendi. Een van zijn bekendste werken was Prudent parent dat hij in 1980 samen schreef met zijn leermeester R.H. Drenth. In 1993 werkte hij mee aan Behavioural biology. The Zoological Laboratory, University of Groningen.

Van 1996 tot 2001 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gedragsbiologie. Hij was tevens vicedecaan en decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG. Per 1 september 2011 ging hij met emeritaat.

Daan was sinds 1999 lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en sinds 2004 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving verscheidene andere eerbewijzen. Naast zijn professionele werk zette hij zich ook in voor het Lauwersmeer en werkte mee aan publicaties daarover. In 2017 stelde hij het verzameld werk samen van dichter Frits Ekkel.

Prof. dr. S. Daan overleed in 2018 op 77-jarige leeftijd.

Bibliografie[bewerken]

  • Activiteit en lethargie van winterslapende zoogdieren. Twee studies over oecologische en fysiologische aspecten van de wisseling tussen normothermie en hypothermie bij vleermuizen en slaapmuizen. Leiden, 1973 (proefschrift).
  • Werken en slapen. Een ethologische visie. [Z.p.], 1997 (inaugurele rede).

Familie[bewerken]

Serge Daan is een broer van Gunnar Daan en Niels Daan.