Sergej Kirov-eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kirov-eilanden
Eiland
Ligging
Ligging in de Karazee
Locatie
Locatie Karazee
Coördinaten 77°36'NB, 91°55'OL
Landgebruik natuurreservaat
Kaart

De Sergej Kirov-eilanden (Russisch: Aрхипелаг Сергея Кирова; Archipelag Sergeja Kirova of Кирова Сергея Острова; Kirova Sergeja Ostrova) of kortweg Kirov-eilanden (Oстрова Кирова) is een afgelegen archipel van zes kleine met toendra begroeide Russische eilanden in het zuidoostelijke deel van de Karazee op ongeveer 140 kilometer van de kust van het Tajmyr-schiereiland van Noord-Siberië. Bestuurlijk maken de eilanden deel uit van de kraj Krasnojarsk.

De eilandengroep werd onderzocht met de ijsbreker Jermak in 1934 en werd toen vernoemd naar de Sovjetpoliticus en politbureaulid Sergej Kirov, die dat jaar onder verdachte omstandigheden overleed.

Isatsjenko (vernoemd naar de microbioloog en botanicus Boris Isatsjenko) is het grootste eiland met een oppervlakte van 138 km². Hier bevindt zich een onderzoekstation. De andere eilanden zijn van groot naar klein Slozjny, Kirova, Sredny ("centraal") , Severny ("noordelijk") en Joezjny ("zuidelijk").

De zee rondom de eilanden is bedekt met pakijs met enkele polynja's (grote wakken) in de winter. In de zomer komen er vaak drijvende ijsvelden voor.

De eilanden vormen onderdeel van de zapovednik Bolsjoj Arktitsjeski, het grootste natuurreservaat van Rusland.

Trivia[bewerken]

De eilanden dienen niet worden verward met de Kirov-eilanden (Kirovskieje ostrova) in de Oostzee.