Seriema's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Seriema)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seriema's
Cariama cristata
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Cariamiformes
Familie
Cariamidae
(Bonaparte, 1853)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Seriema's op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Seriema's (Cariamidae) zijn een Zuid-Amerikaanse vogelfamilie uit de orde Cariamiformes, verwant aan de nu uitgestorven schrikvogels. Traditioneel werden beide groepen in de Gruiformes (kraanvogelachtigen) geplaatst, maar DNA-resultaten van onder andere Hackett (2008) hebben laten zien dat zij aan de basis staan van de groep die de valken, parkieten, zangvogels en schrikvogels omvat.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De familie bestaat uit twee monotypische geslachten:[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Seriema's zijn 75-90 cm groot en wegen ongeveer 1,5 kg. Het zijn bodembewonende vogels die meer rennen dan vliegen omdat ze lange poten, een lange nek en een lange staart, maar korte vleugels hebben. De kuifseriema's hebben een (blauw) kuifje op hun kop, rood-oranje poten, en hun veren zijn bruingetint. De zwartpotige seriema heeft een zwart-grijze snavel, zwart-grijze poten en zijn veren zijn grijsgetint. Seriema's leven op de pampa's, waar ze zich voeden met insecten, slangen en hagedissen.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De seriema bouwt een nest om haar eieren in te leggen. De kuifseriema maakt haar nest op de grond, in een struik of in een boom tot 3 meter hoog. De Burmeister seriema maakt enkel nesten in bomen. Per nest legt de seriema 2 tot 3 eieren, de eieren zijn wit en hebben bruine en paarse spikkels. De broedtijd duurt 24 tot 30 dagen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]