Servië op het Eurovisiesongfestival 2019

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eurovisiesongfestival 2019
Land Vlag van Servië Servië
Nationale selectie
Selectieproces Beovizija 2019
Datum 3 maart 2019
Artiest Nevena Božović
Lied Kruna
Uitslag
Halve finale 7de (156 punten)
Finale 18de (89 punten)
Nevena Božović tijdens haar optreden op het Eurovisiesongfestival

Servië nam deel aan het Eurovisiesongfestival 2019 in Tel Aviv, Israël. Het was de dertiende deelname van het land op het Eurovisiesongfestival. De RTS verzorgde de Servische bijdrage voor de editie van 2019.

Beovizija 2019[bewerken | brontekst bewerken]

De inzending van Servië werd gekozen via een nationale voorronde, getiteld Beovizija 2019. De finale vond plaats op 3 maart. Er namen 12 artiesten deel. De winnaar werd gekozen door een combinatie van televoting en een vakjury bestaande uit muziekexperts. Voorafgaand aan de finale werden twee halve finales gehouden op 27 en 28 februari. In totaal deden er 24 artiesten een gooi om Servië te mogen vertegenwoordigen op het festival.

Aan de voorrondes deden dit jaar bekende artiesten mee; Extra Nena die in 1992 als laatste deelnemer namens Joegoslavië deel nam aan het Eurovisie Songfestival 1992 in Malmö. Ook Nevena Božović was van de partij. Zij werd in 2007 derde op het Junior Songfestival en in 2013 was ze lid van van Moje 3. In 2018 deden Lord, Lana & Aldo en Saška Janks via Beovizija ook al een gooi om Servië te vertegenwoordigen.

De finale van Beovizija werd gewonnen door Nevena Božovic. Het werd voor haar de tweede keer dat ze deel ging nemen aan het festival. In 2013 was ze lid van Moje 3 dat in Zweden de finale niet wist te halen. Nu gaat ze solo met het nummer Kruna. Nevena kreeg de voorkeur van de jury, maar eindigde als derde in televoting. De winnaar daarvan, Nataša & Una, werd bij de jury echter negende.

Uitslag finale 3 maart[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats Artiest Lied Punten
1 Nevena Božović Kruna 20
2 Dženan Lončarević Nema Suza 17
3 Saška Janks Da li čuješ moj glas 16
4 Nataša & Una Samo bez straha 14
5 Wonder Strings & Ivana Vladović Moja bol 13
6 Ivan Bela 11
7 Lord Radnički sin 8
8 Majdan Budim te 8
9 Sofija Perić Aritmija 5
10 Jana Šušteršić Viktorija 3
12 Aleksandra Sekulić Tugo 1
12 Ana Popovic Lutaš 0

In Tel Aviv[bewerken | brontekst bewerken]

Servië trad in de eerste halve finale van het festival. Na de inzending van Wit-Rusland en voor de Belgische inzending. Bij het bekend maken van de finalisten bleek dat Nevena zich had weten te plaatsen voor de finale van zaterdag, Servië eindigde in de eerste halve finale op een zevende plek met 156 punten.

Tijdens de finale trad het land als 23ste aan, na de Italiaanse bijdrage en voorafgaand aan de Zwitserse inzending. Aan het eind van de avond werd duidelijk dat Servië op een achttiende plek was gestrand met 89 punten. Zowel de vakjury als televoting uit Montenegro hadden de 12 punten over voor de Servische inzending.