Servi Jesu et Mariae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Servi Jesu et Mariae (SJM - Dienaren van Jezus en Maria) is een katholieke gemeenschap van religieuzen (priesters en broeders), opgericht door de Duitse pater Andreas Hönisch (1930-2008), een voormalig jezuïet, in 1988. In 1994 werd de SJM door de commissie Ecclesia Dei als congregatie van pauselijk recht erkend. Hun hoofdhuis bevindt zich in Blindenmarkt, Oostenrijk.

De priesters van deze jonge en bloeiende[1] congregatie dragen de H. Mis zowel volgens de buitengewone als volgens de gewone vorm op.

De congregatie is sterk gericht op het jeugdpastoraat, onder meer binnen de Europascouts (de Katholische Pfadfinderschaft Europas) in Duitsland en Oostenrijk. In die landen hebben ze ook de verantwoordelijkheid over enkele parochies. Verder is de SJM ook actief in Kazachstan, Albanië, Roemenië, Oekraïne, Frankrijk en België. Later zijn er ook enkele Vlamingen ingetreden[1]. In België heeft de congregatie haar huisvesting in het Oude Klooster te Maleizen bij Overijse.

In 1997 schonk Christoph Bernhard Graf von Galen (1907-2002, neef van Kardinaal von Galen) hun het kasteel Haus Assen in Lippetal (Noordrijn-Westfalen), dat nu dienstdoet als internaat.

In 2014 werd P. Paul Schindele SJM tot nieuwe generaal gekozen. Hij volgde P. Anton Bentlage SJM op, die sinds 2008, het jaar van het plotse overlijden van stichter P. Andreas Hönisch SJM, de congregatie geleid had.

Externe links[bewerken]