Sesamstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sesamstraat
Genre Educatief
Jeugd
Sketchprogramma
Bedenker Joan Ganz
Lloyd Morrisett
Land van oorsprong België (1976–1983)
Nederland (1976–heden)
Taal Nederlands
Gerelateerde series Sesame Street
Uitzendingen
Start 4 januari 1976
Seizoenen 39
Netwerk Vlag van België BRT (1976–1983)
Vlag van Nederland NOS (1976–1995)
Vlag van Nederland NPS (1995–2011)
Vlag van Nederland NTR (2011–heden)
Zender Vlag van Nederland NPO 1 (zendtijd NPO Zappelin)
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2010 (Gouden Stuiver)
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Sesamstraat is een Nederlandstalige bewerking van de Amerikaanse kinderserie Sesame Street.

Geschiedenis[bewerken]

Op 10 november 1969 begon in de Verenigde Staten Sesame Street: een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen.

Dolph Kohnstamm publiceerde in maart 1970 een artikel in Vrij Nederland over de effecten die Sesame Street ook in Nederland zou kunnen hebben.[1] Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder anderen Dick Bruna en Thijs Chanowski.[2]

In 1974 werd door de VARA een proefaflevering gemaakt van de Nederlandse versie, die de (werk)titel Sesamplein meekreeg, met een echt plein als decor. Sesamplein ging uiteindelijk niet door, omdat de NOS en de toenmalige BRT besloten hadden het programma samen te maken. Op 4 januari 1976 werd de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesamstraat uitgezonden. De proefaflevering werd op 3 januari 1996 uiteindelijk toch nog uitgezonden en wel ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Sesamstraat.[3] Dat jaar werd ook een speciale verjaardagsaflevering gemaakt.[4]

Sesamstraat was jarenlang een samenwerkingsproject van de NOS en de BRT, omdat het maken van het programma voor alleen de NOS of de BRT te duur was, mede door de rechten die afgedragen moesten worden aan Children's Television Workshop in New York. De BRT zette de samenwerking stop in 1983, op het ogenblik dat zij Het Liegebeest begon uit te zenden.[5] Van alle acteurs is de Belgische Sien Diels het langst aan het programma verbonden: zij speelt mee sinds het begin.

Uitzendschema en tijdstip[bewerken]

Aanvankelijk begon Sesamstraat om 18.30 uur. Sinds 1 oktober 1978 wordt Sesamstraat dagelijks uitgezonden.[6] In 1979 werd het programma van maandag tot en met zaterdag uitgezonden via Nederland 1, op zondag diende het toestel afgestemd te worden op Nederland 2, waar het programma doorgaans om 18.40 uur begon, als onderdeel van een langere NOS-programmering waarin naast Sesamstraat de programma's Studio Sport en Sprekershoek te zien waren. In 1982 was Sesamstraat de hele week door op Nederland 2 te zien, zij het dat op zondag nog steeds een afwijkend tijdstip gold, namelijk 18.45 uur. Begin 1983 werden de programmaschema's van Nederland 1 en Nederland 2 met elkaar verwisseld, waardoor Sesamstraat op de zondag naar Nederland 1 verhuisde, met een afwijkende begintijd van 18.15 uur, en op de overige dagen via Nederland 2 te zien was. In 1984 werd de zondaguitzending overgeheveld naar Nederland 2, zodat het programma iedere dag via dezelfde zender te zien was. Vanaf 1988, bij de start van Nederland 3, werd Sesamstraat om 17.45 uur via dat net uitgezonden. In 1995 ging het programma mee over naar de NPS, een afsplitsing van de NOS. In 2006 ging Sesamstraat terug naar Nederland 1, dat op dat moment werd gezien als het brede familienet, met een nieuwe begintijd van 17.25 uur.[7] Het vervroegen van het tijdstip was aanleiding tot een 'rel'. Sinds 2011 wordt Sesamstraat uitgezonden door de nieuwe omroep NTR, een fusie-omroep tussen de NPS, Teleac en RVU.

Zomerstop[bewerken]

Tot en met 1982 kende Sesamstraat een zomerstop. In de vakantietijd werd het programma niet uitgezonden. De NOS zond in plaats daarvan allerlei vervangingsprogramma's uit, zoals herhalingen van De Fabeltjeskrant in 1979 en in de zomermaanden van 1981 en 1982 van maandag tot en met zaterdag herhalingen van het eerste seizoen van De Bereboot uit 1976, terwijl op de zondag een half uur durende herhaling van TiTa Tovenaar was te zien. Nieuw in die periode waren de uitzendingen van Emilie en van Musti (1980). Sinds in 1983 de programmaschema's van Nederland 1 en 2 op de schop gingen, blijft Sesamstraat ook in de zomermaanden op de buis.

Indeling programma[bewerken]

Het Nederlandse programma begint tegenwoordig met een scène in de straat met het fantasiebeest[8] Tommie (stem en spel: Bert Plagman), de muis Ieniemienie (stem en spel: Catherine van Woerden), de vogel Pino (stem en spel: Renée Menschaar) en/of het biggetje Purk (stem en spel: Judith Broersen) aangevuld met menselijke personages. In deze beginscène komen zaken als sociale omgang aan bod, bijvoorbeeld eerlijk delen, ruzie, vriendschap en verdriet.

De Nederlandse filmpjes worden afgewisseld met nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilmpjes waarin letters en cijfers geleerd worden en filmpjes met poppen van Jim Henson, beter bekend als de Muppets. Belangrijk onderdeel is ook de belevenissen van Amerikaanse Muppets zoals Bert en Ernie. Het programma bestaat voor 40% uit Amerikaanse items en 60% uit Nederlandse. Er zijn ruim 30 Nederlandse schrijvers die hun bijdrage leveren aan het programma in de vorm van scenario's voor straatscènes, gedichten, liedteksten en voorleesverhalen. De liedjes gezongen door de Nederlandse personages worden gecomponeerd door Henny Vrienten (Tot 1999 was Harry Bannink hiervoor verantwoordelijk). Het programma wordt meestal afgesloten door een van de Sesamstraat-acteurs die een verhaaltje voorleest voor een klein groepje kinderen. Dit verhaaltje wordt vaak door een van de kinderen "uitgeblazen" met een toeter.

In de jaren tachtig was er ook met enige regelmaat een optreden van een Nederlandse band in Sesamstraat, die kinderliedjes ten gehore bracht. Onder meer Klein Orkest en Circus Custers gaven acte de présence.

In oktober 2007 werd bekendgemaakt dat Sesamstraat er in september 2008[9] twee nieuwe bewoners bij zou krijgen. De personages Angsthaas en Stuntkip kwamen de familie in de bekendste straat van Nederland vergezellen. Er was ruimte voor meer bewoners, omdat de duur van het programma werd verlengd van 15 naar 25 minuten. Het zou een jaar duren voor Angsthaas en Stuntkip daadwerkelijk op de buis te zien waren, omdat het tijd vergde om de types te ontwikkelen. Het tweetal werd bedacht door de Nederlandse schrijvers van Sesamstraat, maar de poppen die worden gebruikt komen uit de stal van Jim Henson.

Terugkerende onderdelen[bewerken]

Tegenwoordig heeft Sesamstraat een aantal onderdelen die vaker terugkeren:

Hedendaags[bewerken]

 • Ben ik het?
Arjan heeft een foto van een van de bewoners van Sesamstraat. De anderen proberen door middel van vragen als "Is het een meneer?" en "Heeft die persoon zwart haar?" uit te vinden wie het is.
 • Ieniemienies knutselclub
Ieniemienie knutselt samen met een aantal anderen iets in elkaar.
 • De vraag van vandaag
Iemand uit Sesamstraat stelt de kijker een meerkeuzevraag over een van de Nederlandse scènes, bijvoorbeeld "Was de bal waarmee Tommie speelde geel, blauw of rood?"

Niet meer terugkerende onderdelen[bewerken]

 • Koken met Rik
Rik maakt een eenvoudig gerecht klaar voor een klant. Tommie is zijn assistent en stelt altijd eerst een boterham met pindakaas voor, maar Rik is vastberaden een gerecht te maken. Als dat gerecht dan klaar is, blijkt dat de klant het niet goed vindt. Zonder dat Rik hem kan tegenhouden, geeft Tommie de klant een boterham met pindakaas, die hij zich goed laat smaken. Rik heeft dus voor niets zijn best gedaan.
 • Het wiel van geluk
De spelshow uit Sesamstraat, gepresenteerd door Paula. Op het wiel liggen de letters van het alfabet en tweemaal de bonus. Wanneer de kandidaten uitkomen op de bonus winnen zij een extra prijs. Er moet een woord van drie letters worden gevonden, dit is altijd een voorwerp uit de winkel. De bedoeling is dat de twee kandidaten het woord maken door het rad op de drie letters te draaien.
 • Alle cijfers zwemmen in het water
Deze spelshow werd gepresenteerd door Tommie. Ieniemienie was zijn assistent en Pino vormde het zogenoemde huisorkest. De kandidaat was degene met de betreffende letter of cijfer onder zijn stoel. In het cijfer- en lettermeer zwom een cijfer of letter die door de kandidaat moest worden geraden.

Rel rond het uitzenduur[bewerken]

Op dit moment wordt Sesamstraat rond 17.30 uur uitgezonden, en er is een voornemen dit te vervroegen naar 17.00 uur. Dat zou volgens de medewerkers van dit educatieve kinderprogramma anders moeten. Vroeger werd Sesamstraat namelijk om 18.30 uitgezonden. Na etenstijd, en voor bedtijd. Daar is ook een stereotiepe opvoedersuitspraak uit voortgekomen: "Eerst Sesamstraat, dan naar bed". Dat is nu niet meer zo. Veel ouders zijn om vijf uur nog op hun werk, of staan in de keuken. Deze mensen kunnen niet meer met hun kind kijken naar het programma. De kijkcijfers zijn mede hierdoor de laatste jaren sterk gezakt, momenteel kijken er nog 30 à 40.000 mensen.

Er ontstond in april 2009 enig protest tegen het vroege uitzendtijdstip,[10] zo werd een speciale website opgezet en Aart Staartjes dreigde met opstappen als het tijdstip niet gewijzigd zou worden. Toen Staartjes besefte dat er niets zou veranderen, heeft hij besloten om toch te blijven. Hij realiseerde zich dat het voor hem een te groot gemis zou zijn en verklaarde liever laf te zijn dan het programma te moeten missen.

Tegenwoordig wordt het programma ook uitgezonden op het digitale kanaal Z@ppelin op de oude uitzendtijd om 18:30.

Opnames[bewerken]

In ongeveer zes weken per jaar wordt al het materiaal voor 120 afleveringen opgenomen in studio 2 van het Mediapark in Hilversum. Daarna wordt het decor weer opgeborgen om de studio voor andere programma's te gebruiken. Vaak vragen bezoekers (met kinderen) of ze de straat kunnen bezichtigen, maar aan zo'n verzoek kan dus niet worden voldaan. De afleveringen worden gedurende het jaar drie maal bij Z@ppelin vertoond. De thema-afleveringen, voor bijvoorbeeld Sinterklaas, komen slechts één keer op televisie.

Sesamstraat-acteurs[bewerken]

De meeste acteurs spelen onder hun eigen voornaam. Dus Lot Lohr speelt de rol van Lot en Frank Groothof speelt de rol van Frank.


Bekende poppen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van Muppets voor een uitgebreider overzicht


Duetten[bewerken]

Sinds 2009 zingen de Sesamstraatbewoners af en toe samen met Bekende Nederlanders. Deze speciale gastrollen zijn dan te zien op donderdag- of vrijdagavond.[11] De meeste nummers komen van het originele Sesamstraatalbum "Vriendjes Voor Altijd", andere nummers zijn niet te vinden op uitgebrachte albums of zijn speciaal voor het duet geschreven. Sinds november 2010 zijn er ook duetten te zien met Bekende Vlamingen.

Uitzending BN'er / BV Sesamstraatbewoner Lied Album
29 oktober 2009 Edsilia Rombley Pino Stoepkrijt Vriendjes Voor Altijd
6 november 2009 Ernst Daniël Smid Ieniemienie Zing Mij Maar Na Onbekend
12 november 2009 Willeke Alberti Ieniemienie De Boom Vriendjes Voor Altijd
20 november 2009 Huub van der Lubbe Tommie Trappetje Naar De Maan Onbekend
27 november 2009 Trijntje Oosterhuis Ieniemienie Zeg Zal Ik Je Eens Even Wat Vertellen Vriendjes Voor Altijd
3 december 2009 Guus Meeuwis Pino Goudvis Onbekend
11 december 2009 Hind Pino Ik Weet Heus Wel Waar Ik Woon Vriendjes Voor Altijd
18 december 2009 André van Duin Pino Mijn Achterkant Vriendjes Voor Altijd
8 januari 2010 Pete Philly Tommie Onder Mijn Bed Vriendjes Voor Altijd
15 januari 2010 Nick & Simon Tommie Kop In De Wolken Onbekend
29 januari 2010 Alain Clark Tommie Ik Moet In Bad Vriendjes Voor Altijd
7 november 2010 Wouter Hamel Ieniemienie Om De Beurt Onbekend
16 september 2011 Giovanca Ieniemienie Blauw & Geel Onbekend
30 september 2011 Miss Montreal Tommie Ik Kan Zingen Onbekend
14 oktober 2011 Acda en De Munnik Pino Laten We Schuilen Onbekend
7 november 2011 Waylon Tommie Morgen Ben Ik Jarig Vriendjes Voor Altijd
20 januari 2012 Bennie Jolink Tommie Dieren Van De Boerderij Onbekend
9 november 2012 Caro Emerald Pino Wij Hebben Thuis een Gasfornuis Vriendjes Voor Altijd
25 januari 2013 Kyteman Tommie Waar Zit Het Knopje? Vriendjes Voor Altijd

Trivia[bewerken]

Over het programma
 • Tijdens de opnames met de poppen is er altijd een reservepop aanwezig, voor het geval er iets misgaat.
 • De Sesamstraat bestaat echt, namelijk in Almere en Nijmegen (in een wijk met straten genoemd naar kruiden en specerijen) en in Enschede (genoemd naar het bedrijf Sesam BV [12], het enige adres dat aan deze straat ligt, er wordt geen huisnummer gebruikt). In Duitsland en Oostenrijk komt de naam Sesamstraße minstens acht keer voor.
 • Madurodam organiseerde in 2008 en 2009 de expositie 'Sesamstraat in Madurodam'.
 • Uit een onderzoek door de VARA is gebleken, dat de gemiddelde leeftijd van de kijkers 49 jaar is.[13][bron?]
 • Op 19 september 2010 is de theatershow 'Het mooiste van Sesamstraat' in première gegaan. De voorstelling toerde tot eind januari 2011 langs de theaters.
 • Inmiddels toert de 2e theatervoorstelling, 'Elmo is Jarig!', door Nederland. De show ging op 21 oktober 2012 in première en is nog tot mei 2014 in Nederlandse en Belgische theaters te zien.[14]
 • In 2010 won Sesamstraat na twee keer eerder te zijn genomineerd de Gouden Stuiver voor beste kinderprogramma.
 • In 2011 ontstond er ophef toen de jaarlijkse aflevering met Sinterklaas geschrapt werd door de NPO om de verklaringen van Wouter Bos over de bankencrisis uit te zenden.[15]
Over de acteurs
 • Aart Staartjes wordt vaak "meneer Aart" genoemd. Hij draagt een bruin pak met een ridderorde, heeft vaak wat te klagen en kan slecht tegen zijn verlies.
 • Martin van Waardenberg heet in de serie "Buurman Baasje", een bijnaam die Tommie de boze buurman uit de Maanzaadstraat gaf toen deze tegen hem zei: "Zeg baasje, kun jij even stoppen met dat lawaai?".
 • Mieke Verstraete speelde Magda, de zuster van Piet (Hendriks).
 • Gerda Havertong speelt tegenwoordig vaker de rol van Peetje, haar zus, die overduidelijk Surinaams is qua kleding en accent.
 • Paula Sleyp heeft een tijdje De Barones gespeeld, een in het paars grijsgeklede dame met een Frans accent, ze noemde Meneer Aart stoïcijns Monsieur Baart.
 • Rik Hoogendoorn werd in 2007 uit de serie gezet vanwege een conflict met de NPS over de herhalingen en het geld dat de acteurs daarvoor krijgen.

Externe links[bewerken]

Wikiquote Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Sesamstraat.