Sesia-zone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is een artikel over de geologie van de Alpen. Voor het hoofdartikel zie geologie van de Alpen.
Geologie van de Alpen
Weisshorn
Tektonische indeling
Molassebekken
Helvetische Zone
Penninische Dekbladen
Austroalpiene Dekbladen
Zuidelijke Alpen
Geologische structuren
Aarmassief · Dent Blanche-nappe · Engadin-venster · Hohe Tauern-venster · Periadriatische lijn · Ivrea-zone · Lepontin dome · Rhône-Simplonlijn · Sesia-zone
Paleogeografische gebieden
Valais-oceaan
Briançonnais microcontinent
Piëmont-Liguriëbekken
Apulische of Adriatische plaat
Portaal  Portaalicoon  Geologie

De Sesia-zone is een tektonische eenheid in de Zwitserse en Italiaanse Alpen. De eenheid dagzoomt in de Walliser Alpen en in het zuidoostelijke deel van het Valle d'Aosta. Tegenwoordig wordt de Sesia-eenheid meestal gezien als een deel van de Austroalpiene dekbladen, samen met de Dent Blanche-nappe.

De eenheid bestaat uit hoog metamorfe gesteentes, net als in de (tektonisch) onderliggende Penninische gesteentes. In het zuidoosten wordt de zone begrensd door de Insubrische Lijn, een grote breukzone. Aan de andere kant van de breukzone liggen gesteentes van de Ivrea-zone, die geologisch gezien tot de Zuidelijke Alpen behoort.

De eenheid is net als de rest van de Austroalpiene dekbladen afkomstig van een microcontinent dat in het Mesozoïcum of het noordelijkste deel van de Adriatische plaat vormde, of daar ten noorden van lag. Bij het uit elkaar riften van Europa en Afrika in het Jura riften diverse microcontinenten van Afrika af, om bij de vorming van de Alpen in het Paleogeen in de dekbladstapelingen terecht te komen.