Sesklocultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verspreiding Neolithicum naar Europa.jpg

De Sesklocultuur was een neolithische cultuur, mogelijk de eerste neolithische cultuur in Europa. Het is vernoemd is naar de vindplaats Sesklo nabij Volos in Thessalië (Griekenland).

Eind 19e eeuw uitgevoerde opgravingen leverden niet alleen aardewerk en siervoorwerpen op, maar ook de eerste permanente nederzettingen die in Europa bekend zijn.

Oudste neolithische nederzettingen in Europa[bewerken]

De oudste bewoningslagen van Sesklo, proto- en pre-Sesklo genoemd, (resp. behorend tot de hoofdgroep en een meer afwijkend type) stammen uit ca. 6850 v.Chr. (+/- 600 jaar). Dit zijn de eerste neolithische nederzettingen in Europa, gekenmerkt door het beoefenen van landbouw, permanent bewoonde huizen en het gebruik van met de hand (en niet met een pottenbakkerswiel) gemaakt aardewerk.

Ontstaan en verspreiding[bewerken]

De neolithische revolutie heeft zich hier later voltrokken dan in het Nabije Oosten en was hier waarschijnlijk een afgeleide van.

Mogelijk mede in verband met het overstromen van grote gebieden rond de Zwarte Zee heeft het Neolithicum zich in eerste instantie door migratie verspreid tot in Griekenland, de Balkan en het Middellandse Zeegebied[1] en dan verder richting Noordwest-Europa grotendeels door imitatie[2].

Aardewerk[bewerken]

Vondsten van de Sesklocultuur, ca. 5300 v. Chr., Nationaal Archeologisch Museum van Athene

In de proto-Sesklolagen werd monochroom beschilderd rood tot bruin beschilderd en geglazuurd aardewerk gemaakt. Versieringen bestonden uit eenvoudige geometrische motieven zoals zigzaglijnen, golven en ruiten. De pre-Sesklomensen maakten aardewerk dat verwantschap vertoont met de Cardiaal-Impressocultuur.

Huizen[bewerken]

Men bouwde rechthoekige huizen met twee kamers op heuvels, dicht bij vruchtbare valleien. Men verbouwde vooral koren en gerst. Ook hielden ze kudden geiten en schapen, naast varkens, runderen en honden.


Neolithicum in grote lijnen[bewerken]