Seth (persoon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Seth

Volgens de Bijbel was Seth de derde zoon van Adam en Eva, na Kaïn en Abel. Volgens de Bijbel stammen alle hedendaagse mensen af van Seth, via zijn achter-achter-achter-achter-achter-achter-kleinzoon Noach. Seth was 105 jaar toen zijn zoon Enos geboren werd, de voorouder van Noach, en hij stierf op een leeftijd van 912 jaar.

Volgens de rabbijnse literatuur heeft de naam Seth (in het Hebreeuws: Sheth) de betekenis van "fundering". In veel literatuur uit de gnostiek, zoals bij de borboriten wordt de bijbelse Seth vereerd en wordt hierin beschreven als een goddelijke incarnatie. Er wordt in de gnostiek een groot aantal boeken aan hem toegeschreven, zoals de De drie steles van Seth en de De tweede verhandeling van de Grote Seth .

Door de mandaeërs en moslims wordt Seth beschouwd als een van de profeten.

Legende[bewerken]

Volgens een middeleeuwse traditie, die teruggaat op oudere joods-christelijke motieven, kreeg Seth van de aartsengel Michaël een tak van de verboden boom om zijn vader te genezen toen die op zijn sterfbed lag.[1] Toen hij terugkwam, was zijn vader al dood. Seth plantte de tak op Adams graf. De boom die daaruit groeide, zou uiteindelijk het hout leveren voor het kruis van Jezus. Deze 'legende van het heilige kruis' is door Agnolo Gaddo als fresco geschilderd in de kerk S. Croce te Florence.

Zijn feestdag wordt gevierd op 1 maart.

Seth in de islam[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sheeth (profeet) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Barbara Baert, 'Adam, Seth and Jerusalem. The Legend of the Wood of the Cross in Medieval Literature and Iconography', in: Adam, le premier homme(Micrologus’ Library, dl. 45), Florence 2012, p. 69-99