Seven Sisters (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Seven Sisters
Een van de ingangen aan High Road
Algemeen
Beheerd door London Underground
Underground
Zone 3
Opening 1 september 1968
Type Doorgangsstation
Constructie Dubbelgewelfdstation
Perrons 3
Metrosporen 3
Diepte 18 meter
Undergroundreizigers
Jaar In-/uitstappers
2004
2007
2019
2020
2021
10,034 miljoen
13,531 miljoen
17,02 miljoen
10,306 miljoen
7,364 miljoen
Undergroundlijnen
LijnRichtingVolgend station
Walthamstow CentralTottenham Hale
BrixtonFinsbury Park (metrostation)
Overig openbaarvervoer
Spoorwegstation(s) Seven Sisters
Buslijn(en)  41, 76, 149, 243,
259, 279, 318, 349, 476
nachtbus N41, N73, N279
Ligging
Coördinaten 51° 35' NB, 0° 5' WL
Plaats Seven Sisters
District (borough) Haringey
Seven Sisters (metro van Londen)
Seven Sisters
Transport for London - Lijst metrostations
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Londen

Seven Sisters is een station de metro van Londen aan de Victoria Line, dat werd geopend in 1968. Het wordt ook gebruikt door London Overground; zie hiervoor Station Seven Sisters.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Great Eastern Railway opende op 22 juli 1872 een station bij Seven Sisters aan de Stoke Newington & Edmonton Railway, een van de Lea Valley Lines. In 1937 kwam de London Passenger Transport Board (LPTB) in een toekomstvisie met een lijn tussen Victoria en Finsbury Park. De uitwerking van deze plannen resulteerde in een lijn die ten noorden van Finsbury Park doorloopt en vooral zoveel mogelijk overstaps op andere lijnen en spoorwegstations, waaronder Seven Sisters, kreeg. De parlementaire goedkeuring voor de lijn kwam in 1955 echter zonder bekostiging, die pas in 1962 rond kwam. Op 24 juli 1967 werd een bouwvergunning verleend om het station uit te breiden met een ondergronds deel voor de Londense metro. Het eerste deel van de Victoria Line, waaronder Seven Sisters, opende op 1 september 1968 hoewel de gezamenlijke stationshal boven de westkant van de metro perrons en de inpandige overstap pas in december 1968 werden geopend, waarop de ingang uit 1872 werd gesloten. De verdeelhal van de metro werd boven de oostkant van de perrons gebouwd onder de High Road vlak ten noorden van de kruising met Seven Sisters Road en heeft toegangen aan weerszijden van de High Road. De naam van de straat en het station is te danken aan de zeven iepen (Seven Sisters) die bij het kruispunt stonden.

Ligging en inrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Het station bevindt zich in Travelcard Zone 3 aan de Seven Sisters tak van de Lea Valley Lines en aan de Victoria Line van de metro. De drie ondergrondse sporen zijn doorgenummerd als spoor 3 t/m 5, de buitenste sporen zijn voor de doorgaande diensten, spoor 4 wordt gebruikt voor metrodiensten die eindigen bij Seven Sisters, hoewel er een overloopwissel ligt naar spoor 3 richting Tottenham Hale. Net als de andere stations van de Victoria Line kreeg Seven Sisters een tegelwerk dat verwijst naar de naam, in dit geval de zeven iepen bovengronds.

Het gedeelte van de Victoria Line tussen de stations Seven Sisters en Finsbury Park is het langste tussen aangrenzende stations in diepe tunnels van het Londense metronetwerk. Tijdens het ontwerp van de Victoria Line is overwogen om Manor House op te nemen in die lijn en de Piccadilly Line door nieuwe tunnels tussen Finsbury Park en Turnpike Lane via Harringay Green Lanes te leggen. In verband met de verwachtte hinder en de extra kosten werd hiervan afgezien. Ten oosten van de perrons begint een dubbelsporige tunnel naar het depot van de Victoria Line. De doorgaande sporen naar Tottenham Hale liggen in enkelsporige tunnels aan de buitenkant van de tunnel naar het depot. In de zomer van 2015 was Seven Sisters tijdelijk het noordelijke eindpunt van de lijn om werkzaamheden voor de capaciteitsverhoging bij Walthamstow Central ongestoord te kunnen uitvoeren.

Crossrail[bewerken | brontekst bewerken]

In mei 2013 werd het station opgenomen in de voorgestelde route van Crossrail 2. De perrons zullen ondergronds haaks op die van de Victoria Line gebouwd worden. Deze perrons zullen, net zoals eerder de Jubilee Line bij Charing Cross, tussen twee bestaande stations, Seven Sisters en Station South Tottenham, worden gebouwd en vanuit beide toegankelijk zijn.