Naar inhoud springen

Sevenum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sevenum
Zaerum
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sevenum (Limburg)
Sevenum
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Horst aan de Maas Horst aan de Maas
Coördinaten 51° 25′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,84[1] km²
- land 26,6[1] km²
- water 0,25[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
6.890[1]
(257 inw./km²)
Woningvoorraad 2.878 woningen[1]
Overig
Postcode 5975
Netnummer 077-467....
Woonplaatscode 1515
Detailkaart
Kaart van Sevenum
Locatie van de voormalige gemeente (situatie 2009)
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sevenum (uitspraak) (Noord-Limburgs: Zaerum) is een plaats in de gemeente Horst aan de Maas, in de Nederlandse provincie Limburg. De kern Sevenum telt 6.890 inwoners. Daarmee is het de op een na grootste plaats in de gemeente, na Horst. Tot 1 januari 2010 was Sevenum een gemeente, gevormd door de kernen Sevenum, Kronenberg en Evertsoord.

In Sevenum wordt een eigen dialect gesproken; het Sevenums.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Van oudsher is Sevenum een agrarisch dorp (esdorp). Al in de bronstijd en ijzertijd was er sprake van enige bewoning, wat blijkt uit een aantal vondsten uit die periode. Het oudste document waarin Sevenum wordt genoemd is een aflaatbrief uit 1317 die ook de patroonheiligen van de kerk vermeldt: Fabianus en Sebastianus. Sebastianus ziet men ook in Sevenums wapen en symbolisch in de vlag.

Ten noorden van het dorp werd in de 15e eeuw het kasteel De Donck gebouwd. De laatste restanten van dit kasteel zijn begin 20e eeuw afgebroken. Tevens stonden in Sevenum de huizen Steinhagen en Schenkenburg.

In 1674 werd Sevenum een zelfstandige heerlijkheid, die behoorde bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het gebied door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits, tot de komst van de Franse troepen in 1794. In deze Franse tijd werd Sevenum in 1800 bij Horst gevoegd. Bij Koninklijk Besluit van Leopold I van België in 1836 werd Sevenum weer afgesplitst van Horst als een zelfstandige gemeente.[2]

Vanaf 1745 werd begonnen met de ontginning van de woeste gronden, in beginsel nog op kleine schaal. Vanaf 1938 werd de ontginning groot aangepakt. Hierdoor ontstond een nieuw kerkdorp: Evertsoord, opgeleverd in 1959.[bron?]


Hoor de kerkklokken luiden.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Sevenum was tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet. Op 8 oktober 1944 vond er ook hier, net als in heel Noord-Limburg en delen van Noord-Brabant, een razzia plaats: mannen werden na het verlaten van de kerk opgepakt om tewerk gesteld te worden. Deze razzia staat bekend als de grote kerkrazzia. Van de 326 Sevenumse mannen die werden gedeporteerd overleefden 5 het niet.[3] Sevenum werd op 22 november 1944 bevrijd door de 15th Scottish Division tijdens Operatie Nutcracker. Op deze dag schoot de Duitse bezetter nog wel een geallieerde bommenwerper neer. Het toestel maakte een noodlanding, niet ver van de Kleefsedijk. Omwonenden hielpen de piloot in de bossen te ontkomen. De gehavende propeller van dit toestel, die werd verborgen, domineert nu het oorlogsmonument aan het Julianaplein.

Gemeentelijke fusies[bewerken | brontekst bewerken]

Tot eind 2009 was Sevenum een gemeente, bestaande uit de dorpen Sevenum, Kronenberg en Evertsoord. De gemeente telde 7.609 inwoners (2006) en had een oppervlakte van 45,62 km².

In maart 2008 bleek uit een referendum, naar aanleiding van herindelingsplannen vanuit de provincie, dat 59% van de inwoners er de voorkeur aan gaf liever te fuseren met Horst dan zelfstandig te blijven. Zo ontstond op 1 januari 2010, door samenvoeging van Sevenum, Kronenberg, Evertsoord en de dorpen Meerlo, Tienray en Swolgen (kernen van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum) met Horst aan de Maas een nieuwe gemeente, die echter de naam Horst aan de Maas bleef voeren.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Attractiepark Toverland

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ruim 80% van het Sevenums grondgebied (totaal 20,23 km²) was bij de opheffing van de gemeente nog landbouwgrond, gelegen op relatief hoge zandgronden. Sevenum ligt op ongeveer 26 meter boven NAP.[bron?] Een belangrijke beek is de Groote Molenbeek die ten zuiden en oosten langs de plaats stroomt. Zijbeken hiervan zijn de Blakterbeek en de Elsbeek. Ook de Gekkengraaf loopt in het oosten over het grondgebied van Sevenum. Natte natuurgebieden zijn Elsbeemden en Molenbeekdal ten zuiden, en Heesbeemden ten noordwesten van Sevenum.

Ten zuiden van Kronenberg ligt het droge naaldboscomplex Kronenbergerheide, Heesberg, Steegberg en Schatberg, waar ook voorzieningen voor intensieve recreatie te vinden zijn, namelijk een camping, een visvijver, een bungalowpark en attractiepark Toverland.

Dialect[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van het Kleverlands
Zie Sevenums voor meer informatie over het lokale dialect

Sevenum ligt dicht bij het snijpunt van de Uerdinger linie (ik/ich) en de koud/kalt-isoglosse. Daarmee is het Sevenums een overgangsdialect tussen Noord-Limburgs, Limburgs en Brabants. Zie ook de kaart hier rechts.

Streektaal.net[4] rekent Sevenum-dorp en Kronenberg nog tot het Limburgs taalgebied, maar Evertsoord al tot het Noord-Limburgs taalgebied.

Door invloed van het Sevenums dialect ("Zaerums") wordt 'Sevenum' in het Nederlands vaak uitgesproken als "Zevenum".

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Sevenum is te bereiken via de A67, de A73 of de Midden-Peelweg (N277). Tussen Horst en Sevenum ligt treinstation Horst-Sevenum, aan de spoorverbinding tussen Venlo en Eindhoven.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

De lokale radio-omroep Sevenum (L.O.S.) is in 1997 door een fusie met lokale omroepen in Horst (Rozah) en de Maasdorpen (S.L.O.M.) opgegaan in Stichting Streekomroep Reindonk, sinds 2019 actief als Omroep Horst aan de Maas.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Kronenberg, Koningslust, Horst, Maasbree, Blerick, Grubbenvorst, Hegelsom

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sevenum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.