Severstal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Severstal (Russisch: Северсталь, Severstal) is het grootste Russische metallurgische coglomeraat en tevens de op drie na grootste staalproducent van de Verenigde Staten. Het heeft haar hoofdkantoor in Tsjerepovets in oblast Vologda. Het had op in 2008 een omzet van 22,4 miljard dollar en een netto winst (NOPAT) van 2 miljard dollar. De CEO is Aleksej Mordasjov en algemeen directeur is Chris Clark.

Het bedrijf ontstond in 1955 toen een staalwalserij werd gebouwd in Tsjerepovets (oorspronkelijk gepland in 1940, maar verlaat door de Tweede Wereldoorlog). In 1993 verwierf Aleksej Mordasjov tijdens de voucherprivatiseringen een groot deel van het bedrijf. Het conglomeraat telt meer dan 100 bedrijven met meer dan 130.000 werknemers. In 2008 kelderde de aandelenwaarde van het bedrijf met 80% door de kredietcrisis en vielen een groot aantal ontslagen (9.000).

Activiteiten[bewerken]

Het bedrijf is gericht op de productie van warm en koud gewalst staal, gebogen profielen en pijpen en andere vormen van metaal. De productie bedroeg in 2007 meer dan 17,5 miljoen ton staal. Daarnaast heeft het onder andere een aantal steenkoolmijnen (bij Vorkoeta), een bosbouwonderneming en een verzekeringsmaatschappij. Een derde van de ondernemingen bevindt zich buiten Rusland. Het bedrijf heeft ook een eigen luchtvaartmaatschappij (Severstal Aircompany).

Het bedrijf is bezig met de bouw van een fabriek voor stalen fabricagedelen in oblast Vologda (capaciteit: 250.000 ton/jaar) en een fabriek voor bouwarmaturen nabij Balakovo (capaciteit: 1 mln. ton/jaar; kosten: 15 mrd. roebel).

Fusie[bewerken]

Op 26 mei 2006 verklaarde Arcelor te willen fuseren met Severstal in reactie op een bod van Mittal Steel op haar bedrijf. Een maand later gaf ze, na lange onderhandelingen, echter aan toch te willen fuseren met Mittal Steel, waardoor het grootste staalconcern ter wereld ontstond; ArcelorMittal.

Externe link[bewerken]