Seymour Norte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seymour Norte
Eiland van Ecuador
Galapagos-satellite-esislandnames.jpg
Locatie
Land Ecuador
Eilandengroep Galapagoseilanden
Provincie Galápagos
Locatie Stille Oceaan
Coördinaten 0° 24′ ZB, 90° 17′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1,83 km²
Inwoners Onbewoond
Lengte 2,1 km
Breedte 1,2 km
Hoogste punt 28 meter
Foto's
Luchtfoto uit 1944 van Baltra, Mosquera en Seymout Norte.
Luchtfoto uit 1944 van Baltra, Mosquera en Seymout Norte.

Seymour Norte (ook wel North Seymour) is een van de kleine Galapagoseilanden; het ligt 1,5 km van het eilandje Baltra, ten noorden van het hoofdeiland Santa Cruz. Het is slechts 1,8 km² groot. Net als Baltra is het een vlak gebied dat geologisch gezien een opgeheven stuk met lava bedekt zeebodem is. Het eiland is vrij droog en begroeid met droogte minnende vegetatie. Het eiland kan worden bezocht, er is een wandelpad. Verder liggen om het eiland en bij het tussenliggende eilandje Mosquera, diverse punten die door duikers en snorkelaars kunnen worden bezocht.

Landschap op Seymour Norte

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is vooral bekend als kunstmatig refugium voor de galapagoslandleguaan die op Baltra voorkwam. Deze dieren werden in de jaren 1930 verplaatst naar dit eiland; in 2014 werd het aantal op 2500 exemplaren geschat. Dit vooral dankzij het met succes bestrijden van de rattenpopulatie.

Het eiland bezit de grootste kolonie van de Amerikaanse fregatvogels, blauwvoetgenten, zwaluwstaartmeeuwen en lavameeuwen. Verder zijn er ook zeeleguanen. Op dit eiland is waargenomen dat deze dieren behalve zeewier ook landplanten eten.

In het zeegebied en de stranden rond Mosquera kunnen onder andere galapagoszeeleeuwen, haaien, roggen en zeeschildpadden worden waargenomen.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

North Seymour. Galapagos Conservancy. Geraadpleegd op 30 april 2015.

Zie de categorie Seymour Norte van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.