Shadow Gallery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shadow Gallery
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1985-heden
Oorsprong Lehigh Valley, Pennsylvania, Verenigde Staten
Genre(s) Progressieve metal
Label(s) Magna Carta, InsideOut Music
Leden
Zang Brian Ashland
Gitaar, Piano Gary Wehrkamp
Gitaar Brendt Allman
Bas, Fluit Carl Cadden-James
Keyboard Eric Deigert
Drums Joe Nevolo
Oud-leden
Piano, Keyboard Chris Ingles
Zang Mike Baker
Drums Kevin Soffera
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Shadow Gallery is een progressieve-metalband uit Lehigh Valley, Pennsylvania (Verenigde Staten). De band werd in de jaren 80 gevormd vanuit de coverband Sorcerer. De naam Shadow Gallery haalde de band uit de striproman V for Vendetta van Alan Moore.

Geschiedenis en kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het debuutalbum kenmerkt zich door de progressieve rock-stijl, onder meer goed hoorbaar in het ruim 17 minuten durende nummer The Queen of the City of Ice. Dit nummer sloot goed aan bij de doelgroep van het in 1981 opgerichte label Magna Carta, waaronder de band het naar zichzelf genoemde debuutalbum in 1992 uitbracht. De band maakte op dit eerste album nog gebruik van een drumcomputer, die ze bij de credits Ben Timely noemen.[1] Het voor de band kenmerkende geluid van de fluit doet op dit album direct zijn intrede.

De muziek van de daaropvolgende albums wordt meer gerekend tot progressive metal, door het hardere geluid en de grote rol voor de gitaar. De muziek wordt beschreven als een menging van de traditionele progressieve metal en de complexiteit en grandeur van de klassieke muziek.[2]

De band schreef, niet ongebruikelijk in dit genre, conceptalbums. Doorheen Tyranny (1998) en Room V (2005) loopt één verhaallijn, geschreven door bassist Cadden-James. Op deze albums wordt gebruik gemaakt van enkele gastmuzikanten, waaronder James LaBrie van Dream Theater als zanger in het nummer I Believe op het album Tyranny.

Op 29 oktober 2008 stierf de zanger van de band, Mike Baker, op 45-jarige leeftijd aan een hartaanval. Een jaar later bracht de band het album Digital Ghosts uit met Brian Ashland als nieuwe leadzanger.

Shadow Gallery live in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

Het heeft tot 2010 geduurd alvorens de band live ging optreden. Het eerste concert buiten de Verenigde Staten vond plaats in Baarlo tijdens ProgPower Europe 2010 op 2 oktober. Het door fans lang gekoesterde Europese live debuut zorgde ervoor dat het festival voor het eerst in haar bestaan uitverkocht raakte. Op 17 oktober van hetzelfde jaar speelde de band in België in zaal Biebob te Vosselaar. Van dit concert is een registratie gemaakt met 8 camera's, maar tot een release is het nooit gekomen. Tijdens de tweede Europese tournee trad Shadow Gallery op 4 oktober 2013 andermaal op als hoofdact van ProgPower Europe. Ook deze show was uitverkocht.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]