Shadow the Hedgehog (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shadow the Hedgehog
Personage uit Sonic the Hedgehog
Eerste spel Sonic Adventure 2
Schepper(s) Takashi Iizuka
Engelse stem Computerspellen
David Humphrey
(2001-2004)
Jason Griffith
(2005-2013)
Anime
Jason Griffith
(Sonic X)
Kirk Thornton (2014-heden)
Japanse stem Kōji Yusa
In-universe-informatie Soort: Egel
Hoogte: 100 cm
Vaardigheden: gelijk aan die van Sonic
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Shadow the Hedgehog (シャドウ・ザ・ヘッジホッグ, Shadō Za Hejjihoggu) is een personage uit de Sonic the Hedgehog-franchise. Hij is net als Sonic een antropomorfe egel. Hij is een rivaal van Sonic, en speelt vaak de rol van een antiheld.

Personage[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Shadow is een kunstmatige levensvorm gemaakt door Dr. Gerald Robotnik, de grootvader van Dr. Eggman. Zijn verleden werd geheel onthuld in het spel Shadow the Hedgehog. Shadow was Gerald’s eerste succesvolle poging tot het maken van “de ultieme levensvorm”. Shadow werd gecreëerd aan boord van een ruimtestation. Kort na zijn creatie werd hij goede vrienden met Gerald’s kleindochter, Maria. Maria kwam om het leven toen militairen achter haar en Shadow aan zaten in het station om Gerald te arresteren. Geschokt door de dood van zijn kleindochter liet hij Shadow op de militairen af gaan om wraak te nemen.

50 jaar later werd Shadow in bevroren toestand gevonden door Dr. Eggman. Shadow deed alsof hij met Eggman meewerkte om alle chaosdiamanten te verzamelen, maar nadat hij ze had gebruikte hij hun macht om het ruimtestation waarin hij was gemaakt op de aarde af te laten vliegen. Net op tijd kon Amy Rose Shadow eraan herinneren dat Maria hem had gevraagd de aarde te beschermen. Samen met Sonic stopte hij het ruimtestation.

Hij zou eigenlijk alleen voorkomen in Sonic Adventure 2 maar de fans vonden Shadow The Hedgehog een heel goede bijvoeging aan de Sonic the Hedgehog franchise.

Persoonlijkheid[bewerken]

Shadow is de duistere incarnatie van Sonic the Hedgehog. Hij is erg sluw, en staat bekend als een van de meest gewelddadige personages in de franchise. Als hij eenmaal een doel voor ogen heeft, doet hij alles om dat doel te bereiken. Hij is serieus, en bijna nooit vrolijk. Ook is hij erg op zichzelf en niet zo sociaal als Sonic bijvoorbeeld. Hij wordt dan ook niet graag vriend genoemd. Als iemand hem boos maakt, kan hij erg agressief worden. Toch is hij ook een held die zijn leven waagt en mensen of vrienden redt of beschermt.

Vaardigheden[bewerken]

Shadow’s vaardigheden lijken op die van Sonic, maar hij is sterker en heeft een hoger power level. Hij kan harder slaan en kicks uitdelen. Shadow is meer een vechter terwijl Sonic vooral verdedigt en beschermt. Net als sonic is hij erg snel en atletisch. Zijn primaire wapens zijn 'chaos spear' - waarbij hij gele chaos vuurpluimen gooit, en 'chaos blast' waarbij hij een groot rood veld van chaos energy laat ontstaan.

Zijn grootste wapen is de mogelijkheid van "chaos control". Hiermee beheerst hij tijd en ruimte. Hij kan hierdoor verdwijnen, verschijnen en teleporteren. Ook kan hij de tijd stilzetten. Als hij (net als Sonic) alle "chaos emeralds" verzamelt, verandert hij in Super Shadow. Hiermee wordt de macht van de chaos control nog verder uitgebreid. Shadow is onsterfelijk, en niemand weet hoe oud hij is.

Incarnaties[bewerken]

Computerspellen[bewerken]

Shadow maakte zijn debuut in het spel Sonic Adventure 2. Daarna heeft hij in veel spellen een rol gespeeld, waaronder Sonic Heroes, Sonic Battle, Sonic Rivals, Sonic Riders, Sonic the Hedgehog (2006), Sonic Free Riders, Sonic Rivals 2, Sonic Chronicles: The Dark Brotherhood, Sonic Riders: Zero Gravity, Mario & Sonic op de Olympische Spelen, Sonic Generations, Mario en Sonic op de Olympische spelen Londen 2012 en Mario en Sonic op de Olympische winterspelen Sochi 2014.

Shadow heeft ook zijn eigen computerspel.

Sonic X[bewerken]

Shadow deed mee in de animeserie Sonic X. Zijn achtergrondverhaal in deze serie is vrijwel gelijk aan die in de spellen. Ook in deze serie vecht hij eerst mee met Eggman, maar herinnert zich later zijn belofte aan Maria en helpt Sonic om het neerstortende ruimtestation te stoppen. Hierna verdwijnt hij spoorloos.

Shadow keert weer terug in het derde seizoen van de serie, nu zonder herinneringen aan zijn verleden of de gebeurtenissen uit seizoen 2. In het laatste gevecht vecht hij samen met Sonic tegen de Meterex. Als cliffhanger verdwijnt Shadow hierna weer.

Strip[bewerken]

Shadow doet mee in de stripserie Sonic the Hedgehog van Archie Comics. In de strip is hij voortdurend op zoek naar de waarheid achter zijn creatie. Hij werkt zowel samen met Sonic als met Dr. Eggman. Ook doet hij mee in de strip serie Sonic Comix, een strip waar het leven van Sonic, Tails, Knuckles, Silver, Amy, Cream, Vector en Shadow helemaal op zijn kop staat.

Externe links[bewerken]