Shake Me, Wake Me (When It's Over)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shake Me, Wake Me (When It's Over)
Single van:
The Four Tops
Van het album:
On Top
B-kant(en) Just As Long As You Need Me
Uitgebracht februari 1966 (VS)
Soort drager LP (7")
Opname 1965 in Hitsville USA (Studio A)
Genre Soul
Duur 02:32
Label Motown
Schrijver(s) Holland-Dozier-Holland
Producent(en) Brian Holland & Lamont Dozier
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
  • #3 (R&B)
  • #18 (Verenigde Staten)
  • #43 (Canada)
The Four Tops
"Something About You"
(1965)
  "Shake Me, Wake Me (When It's Over)"
(1966)
  "Loving You Is Sweeter Than Ever"
(1966)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

"Shake Me, Wake Me (When It's Over)" is een single van de Amerikaanse soul- en R&B-groep The Four Tops uit 1966. Het nummer was hun tot dan toe vijfde single die de top veertig van de poplijst in de Verenigde Staten wist te bereiken. Daar bleef de single uiteindelijk op #18 als hoogste notering steken. Naast dat het de poplijst bereikte was "Shake Me, Wake Me (When It's Over) ook een #3-hit op de R&B-lijst uit hetzelfde land. Met een #43 notering haalde het net niet de top 40 in Canada, maar werd er toch de poplijst gehaald doordat in 1966 het land nog een top vijftig kende. Later zou de lijst in Canada ingekrompen worden tot een top dertig.

"Shake Me, Wake Me (When It's Over)" was de eerste single afkomstig van het derde album van The Four Tops, "On Top" genaamd. Dat album haalde de net als de single in kwestie de #3-positie op de R&B-lijst, maar dan die voor albums. Op de poplijst voor albums werd ook de top veertig gehaald en bleef "On Top" daar op #32 steken. Naast "Shake Me, Wake Me (When It's Over)" werd ook het nummer "Loving You Is Sweeter Than Ever" van het album uitgebracht als single.

"Shake Me, Wake Me (When It's Over)" werd, net als diens voorgangers als "I Can't Help Myself" en "It's The Same Old Song", geschreven door het songwriterstrio Holland-Dozier-Holland. Eddie Holland was degene die de tekst schreef voor het nummer. Het onderwerp van "Shake Me, Wake Me (When It's Over)" is dat de buren van de verteller roddelen over zijn vriendin, omdat zij hem achter zijn rug om zou verlaten. De verteller, leadzanger Levi Stubbs in dit geval, gelooft dit echter niet en hoopt dat hij wakker geschud zal worden uit deze, volgens hem, nachtmerrie. De andere twee leden van Holland-Dozier-Holland, Brian Holland en Lamont Dozier, bedachten de muziek en de melodie. Ook waren zij twee degenen die verantwoordelijk waren voor de productie van het nummer.

In tegenstelling tot de A-kant, "Shake Me, Wake Me (When It's Over)", is de B-kant van de single niet afkomstig van het album "On Top". De B-kant, het nummer genaamd "Just As Long As You Need Me", is namelijk afkomstig van de voorganger van "On Top", "Second Album".

"Shake Me, Wake Me (When It's Over)" zou later onder andere gecoverd worden door een andere groep van Motown, The Supremes. Daarnaast coverden onder andere Chuck Jackson, The Satintones en Barbra Streisand het nummer.

Bezetting[bewerken]