Shakespeare and Company

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Shakespeare and Company in Parijs.

Shakespeare and Company is een Engelstalige boekhandel en bibliotheek in Parijs die opgericht werd in 1919 door de Amerikaanse Sylvia Beach.

Tijdens het interbellum groeide de winkel uit tot het trefcentrum voor de Anglo-Amerikaanse schrijvers die kort na de Eerste Wereldoorlog neerstreken, de Lost Generation, in de Franse hoofdstad. Oorspronkelijk gevestigd op nr. 8 in de rue Dupuytren verhuisde de zaak al in 1921 naar nr. 12 in de rue de l'Odéon tot de sluiting in december 1941.

Behalve als ontmoetingsplaats voor enkele grote namen uit de literatuur als Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, en James Joyce, werd de boekhandel vooral beroemd als de oorspronkelijkge uitgever van Ulysses. Nadat Joyce geconfronteerd werd met censuurproblemen zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten bleek Sylvia Beach bereid als uitgever op te treden en werd in 1922 een eerste druk van 1.000 exemplaren op de markt gebracht. Tot de juridische problemen rond het boek van de baan waren en Joyce begin jaren 30 een contract afsloot met een regulier uitgever volgden er nog een tiental herdrukken.

Vandaag[bewerken]

In 1951 opende Amerikaan George Whitman een andere Engelstalige boekhandel annex bibliotheek in Parijs onder de naam Le Mistral. Net zoals Shakespeare and Company dat ondertussen al tien jaar gesloten was, werd het snel een ontmoetingsplek voor een aantal schrijvers, deze keer voornamelijk van de Beat Generation, zoals Allen Ginsberg, Gregory Corso, en William Burroughs. Na het overlijden van Sylvia Beach in 1962 werd de naam gewijzigd naar Shakespeare and Company. Whitman stelde zijn zaak ook open als tijdelijke overnachtingsplek voor literatuurliefhebbers en schrijvers. Als enige voorwaarde gold dat je zelf je bed opmaakte en enige hulp bood in de winkel. Tegenwoordig houdt zijn dochter de winkel gelegen op nr. 37 rue de la Bûcherie nog steeds open.